Toate microbuzele şcolare repartizate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în judeţul Suceava vor fi supuse unei expertize tehnice, inspecţie ce va fi făcută de către Autoritatea Rutieră Română.
Conform planificării dispuse de conducerea ARR (Autoritatea Rutieră Română) cu privire la efectuarea de controale de către personalul cu atribuţii de inspecţie si control, în perioada 24 - 28 ianuarie 2011 se va desfăşura un plan de acţiune care vizează controlul transportului cu autovehicule peste 8+1 locuri destinate transportului şcolar (microbuze şcolare), în vederea asigurări unui transport în condiţii de siguranţă al elevilor.
În judeţul Suceava au fost repartizate în ultimii ani aproximativ 80 de microbuze destinate transportului de şcolari, iar de acestea beneficiază peste 7.000 de elevi. Microbuzele şcolare se află în administrarea primăriilor din localităţile în care se folosesc şi transportă zilnic elevi la şcoală şi de la şcoală, în mai multe schimburi. În medie, în fiecare zi, un microbuz şcolar transportă aproximativ 80 de elevi din judeţ. Unii elevi sunt luaţi chiar de acasă şi duşi la şcoală cu microbuzul, în timp ce alţii, înainte de ajunge la microbuz, au de parcurs, pe jos, kilometri buni.
Suceava a primit de curând şase microbuze destinate transportului de elevi, iar maşinile au fost repartizate în localităţile Bosanci, Fântâna Mare, Fântânele, Bilca, Frătăuţii Noi şi Vatra Moldoviţei. Microbuzele sunt marca Ford, au o capacitate de 16+1 locuri.
La nivel naţional există un număr de 3.000 de astfel de autovehicule de transport.
În conformitate cu reglementările naţionale, pentru efectuarea în condiţii de legalitate a acestui tip de transport, deţinătorii de microbuze şcolare trebuie să aibă certificat de transport în cont propriu, fiind interzisă utilizarea microbuzelor pentru transportul elevilor fără respectarea reglementărilor în vigoare.