Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 ian 2011 - Anul XVI, nr. 12 (4610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Muzeu în Kansas

Bucovinenii au cucerit America

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai este nici un secret pentru nimeni că românii au „cucerit”, cu mulţi ani în urmă, America. În Kansas, oraşul Ellis, se găseşte o mică Bucovină, conform http://www.evz.ro/detalii/stiri/calatorie-in-transilvania-americana-918233.html, adică un mic muzeu bucovinean.

În Muzeul Bucovinei din oraşul Ellis sunt expuse semnele trecerii bucovinenilor în America. Simbolurile plecării din Bucovina sunt frunzele de fag, ouăle încondeiate şi câteva imagini ale bucovinenilor în uniforme ale armatei austro-ungare. Apoi apar câteva dintre securile folosite de bucovineni, o colecţie de monede şi una de timbre. „Sunt şi scrisorile expediate din Lumea Nouă spre rudele şi cunoştinţele din Bucovina, cum sunt cele trimise lui Johann Luzecki, din comuna Cacica, judeţul Suceava”, conform EVZ.

 

Au plecat peste ocean cu un cufăr de lemn

Există o poveste interesantă şi în jurul unei fotografii care datează din 1906. Soţii John şi Anna Armbrister au plecat din comuna Ilişeşti – Suceava, şi s-au stabilit în oraşul Ellis, Kansas. Ei nu au plecat, însă, împreună. John Armbrister a părăsit Bucovina cu câteva luni mai devreme, lăsându-şi acasă soţia însărcinată şi nouă copii. După ce a hotărât că pot trăi mai bine în America, John i-a chemat pe toţi ai săi.
În iunie 1905, Anna şi cei nouă copiii (Adamine, Christ, Henry, Jacob, Frank, Fred, Louise, Mary, Anna – nume americanizate) au plecat din Ilişeşti la Bremen, au luat vaporul şi au ajuns la Baltimore, unde John îi aştepta. Toate lucrurile aduse de Armbristeri peste ocean au fost îngrămădite într-un mic cufăr de lemn. Nepotul lui John, Bill Armbrister, a donat fotografiile muzeului.

 

Primii nemţi bucovineni au plecat în 1880

Povestea bucovinenilor din America, conform Bukovina Society of Americas, sursă citată de EVZ, fie ei de origine nemţească, română, maghiară, ucraineană, evreiască ori poloneză, începe la sfârşitul secolului al XIX-lea. În anul 1775, austriecii au susţinut financiar imigraţia în Bucovina. În acel an, populaţia Bucovinei număra doar 60.000 de oameni. În 1910, recensământul arăta dimensiunea valurilor de nou-veniţi: populaţia sporise la 800.000 de oameni. În aceste condiţii, proprietăţile familiilor s-au restrâns, iar mulţi au fost nevoiţi să plece. Pentru familiile cu mulţi copii, alte soluţii decât emigrarea nu păreau viabile. Primii nemţi bucovineni au plecat în 1880, unii alegând experienţa Lumii Noi – America.

 

Bucovina: „E un loc minunat, mă refer la mediul natural. Dar sărac, foarte sărac”

„Între 1886 şi 1915, aproximativ 200 de familii au plecat în Statele Unite, în special în statele New York, Kansas, Colorado, Washington şi Illinois”, a explicat Patricia Martin, reprezentantă a Bukovina Society of Americas, pentru EVZ. Ea a mai adăugat că au fost colonii de bucovineni şi în Canada şi Brazilia. Un alt val de imigranţi bucovineni a ajuns în America de Sud şi de Nord înainte şi după Primul Război Mondial.

Reprezentanta Bukovina Society of Americas, Patricia Martin, a mai completat că „astăzi, sunt câteva mii de descendenţi ai bucovinenilor în Statele Unite, Canada şi Brazilia. În Brazilia, există chiar o Săptămână a Bucovinei, există sărbătoarea Halushki în iulie, când numesc o regină, organizează dansuri şi cântă cu toţii”.

În 1996, conform EVZ, un grup de 60 de descendenţi ai bucovinenilor care au ajuns în SUA au venit să viziteze Bucovina de astăzi. „E un loc minunat, mă refer la mediul natural. Dar sărac, foarte sărac”, a declarat Patricia Martin.

 

Comitatul Transylvania, în America

În Carolina de Nord şi în Kentucky există comitatul Transylvania, respectiv o universitate cu acelaşi nume. Conform jurnaliştilor de la „Evenimentul Zilei”, Transilvania din Carolina de Nord se află la poalele Apalaşilor, munţi vechi de 400 de milioane de ani (sursa: transylvaniacounty.org). La circa 1.800 de kilometri de comitatul Transylvania, se găseşte oraşul Ellis, care găzduieşte un muzeu al Bucovinei. Conform materialului publicat în www.evz.ro, Transylvania americanilor îşi trage numele de la o colonie care a existat pentru scurt timp, în ultimul sfert al secolului al XVIII-lea. În locul de unde au plecat pionierii, Carolina de Nord, există comitatul Transylvania. Acolo unde au ajuns - atunci Virginia, astăzi Kansas - există Transylvania University.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucovinenii au cucerit America.
 Vizualizări articol: 1410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 24 voturi
Bucovinenii au cucerit America5.0524

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Primii bucovineni trimis de
(17 ian 2011, 16:01:21
Primii romani pe teritoriul Canadei de astazi, sunt bucovinenii.Au si o biserica ridicata in Montreal,"Buna Vestire" si pe frontispiciu scrie ca a fost ridicata de primii bucovineni in anul 1918.Majoritatea sunt din satul Balaceana.
2.   * trimis de
(17 ian 2011, 16:47:44
Pictând tabloul vieţii
Pe fondul cenuşiu
Alergăm ca piloţii
De formula 1 , ştiu

Mă zbat , dar nu pot să scap
De sistemul mizerabil
Dar pot recunoaşte un handicap
Românu’i ... handicapabil

Se descurcă chiar şi’atunci
Când partitura tristă a nenorocului
Te face că nu ştii încotro s’apuci
Fiindcă joci în partea greşită a jocului

Când viaţa tace îţi auzi singurătatea
Ea nu te învaţă că eşti singur ... ci singurul
Cu discreţia unei anemone îţi aştepţi moartea
Eşti o oază întru’n deşert al confuziei
E Ş T I . . . R O M Â N U L
3.   Inca o dovada trimis de
(17 ian 2011, 18:43:05
Inca o dovada a tembilismului celor care se mindresc cu bucovina dupa cum articolul mai sus o demonstreaza din plin. Inainte de colonizarea teritoriului ocupat de austrieci, populatia era de approx 60 000, iar dupa vreo suta si ceva de ani s-a inzecit. Iar dupa ce au "supt" teritorul de tot ce avea, a fugit prin alte colturi ale lumii sa faca acelasi lucru....
Cred ca madam Martin care a vizitat bucovina in 1996, a vizitat Tibeniul (din jud. Suceava) sau altele populate the nemti sau celelalte natii care of fost insirate mai sus... "Dar sarac, foarte sarac": mai degraba esti tu saraca la duh si nu cunosti zona in care neamurile voastre s-au cuibarit, si dupa ce au distrus-o, s-au dus sa caute viata mai dulce in alta parte.

Dupa cum a scris respectabilul domn M.R. Iacoban: ca semn de recunostinta pentru romani, autriecii au contruit cea mai impunantore cladire in chiar centrul orasului, anume inchisoarea.
4.   Comentariu trimis de
(17 ian 2011, 19:30:37
Am vizitat recent, si de alte multe ori pina acum, site-ul societatii bucovinenilor din SUA si alte loculri din lume si n-am afla nimic nou fata de ceea ce stiam deja. Nimic despre istoria romanilor, ci doar date genealogice a natiilor care au trait temporar in locurile intr-adevar frumoase, cu paduri de fagi....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei