Nu mai este nici un secret pentru nimeni că românii au „cucerit”, cu mulţi ani în urmă, America. În Kansas, oraşul Ellis, se găseşte o mică Bucovină, conform http://www.evz.ro/detalii/stiri/calatorie-in-transilvania-americana-918233.html, adică un mic muzeu bucovinean.
În Muzeul Bucovinei din oraşul Ellis sunt expuse semnele trecerii bucovinenilor în America. Simbolurile plecării din Bucovina sunt frunzele de fag, ouăle încondeiate şi câteva imagini ale bucovinenilor în uniforme ale armatei austro-ungare. Apoi apar câteva dintre securile folosite de bucovineni, o colecţie de monede şi una de timbre. „Sunt şi scrisorile expediate din Lumea Nouă spre rudele şi cunoştinţele din Bucovina, cum sunt cele trimise lui Johann Luzecki, din comuna Cacica, judeţul Suceava”, conform EVZ.
Au plecat peste ocean cu un cufăr de lemn
Există o poveste interesantă şi în jurul unei fotografii care datează din 1906. Soţii John şi Anna Armbrister au plecat din comuna Ilişeşti – Suceava, şi s-au stabilit în oraşul Ellis, Kansas. Ei nu au plecat, însă, împreună. John Armbrister a părăsit Bucovina cu câteva luni mai devreme, lăsându-şi acasă soţia însărcinată şi nouă copii. După ce a hotărât că pot trăi mai bine în America, John i-a chemat pe toţi ai săi.
În iunie 1905, Anna şi cei nouă copiii (Adamine, Christ, Henry, Jacob, Frank, Fred, Louise, Mary, Anna – nume americanizate) au plecat din Ilişeşti la Bremen, au luat vaporul şi au ajuns la Baltimore, unde John îi aştepta. Toate lucrurile aduse de Armbristeri peste ocean au fost îngrămădite într-un mic cufăr de lemn. Nepotul lui John, Bill Armbrister, a donat fotografiile muzeului.
Primii nemţi bucovineni au plecat în 1880
Povestea bucovinenilor din America, conform Bukovina Society of Americas, sursă citată de EVZ, fie ei de origine nemţească, română, maghiară, ucraineană, evreiască ori poloneză, începe la sfârşitul secolului al XIX-lea. În anul 1775, austriecii au susţinut financiar imigraţia în Bucovina. În acel an, populaţia Bucovinei număra doar 60.000 de oameni. În 1910, recensământul arăta dimensiunea valurilor de nou-veniţi: populaţia sporise la 800.000 de oameni. În aceste condiţii, proprietăţile familiilor s-au restrâns, iar mulţi au fost nevoiţi să plece. Pentru familiile cu mulţi copii, alte soluţii decât emigrarea nu păreau viabile. Primii nemţi bucovineni au plecat în 1880, unii alegând experienţa Lumii Noi – America.
Bucovina: „E un loc minunat, mă refer la mediul natural. Dar sărac, foarte sărac”
„Între 1886 şi 1915, aproximativ 200 de familii au plecat în Statele Unite, în special în statele New York, Kansas, Colorado, Washington şi Illinois”, a explicat Patricia Martin, reprezentantă a Bukovina Society of Americas, pentru EVZ. Ea a mai adăugat că au fost colonii de bucovineni şi în Canada şi Brazilia. Un alt val de imigranţi bucovineni a ajuns în America de Sud şi de Nord înainte şi după Primul Război Mondial.
Reprezentanta Bukovina Society of Americas, Patricia Martin, a mai completat că „astăzi, sunt câteva mii de descendenţi ai bucovinenilor în Statele Unite, Canada şi Brazilia. În Brazilia, există chiar o Săptămână a Bucovinei, există sărbătoarea Halushki în iulie, când numesc o regină, organizează dansuri şi cântă cu toţii”.
În 1996, conform EVZ, un grup de 60 de descendenţi ai bucovinenilor care au ajuns în SUA au venit să viziteze Bucovina de astăzi. „E un loc minunat, mă refer la mediul natural. Dar sărac, foarte sărac”, a declarat Patricia Martin.
Comitatul Transylvania, în America
În Carolina de Nord şi în Kentucky există comitatul Transylvania, respectiv o universitate cu acelaşi nume. Conform jurnaliştilor de la „Evenimentul Zilei”, Transilvania din Carolina de Nord se află la poalele Apalaşilor, munţi vechi de 400 de milioane de ani (sursa: transylvaniacounty.org). La circa 1.800 de kilometri de comitatul Transylvania, se găseşte oraşul Ellis, care găzduieşte un muzeu al Bucovinei. Conform materialului publicat în www.evz.ro, Transylvania americanilor îşi trage numele de la o colonie care a existat pentru scurt timp, în ultimul sfert al secolului al XVIII-lea. În locul de unde au plecat pionierii, Carolina de Nord, există comitatul Transylvania. Acolo unde au ajuns - atunci Virginia, astăzi Kansas - există Transylvania University.
(17 ian 2011, 16:01:21