Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a făcut un apel la populaţia judeţului să participe la recensământul general agricol. Popescu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că din numărul total de 176.791 chestionare care trebuie completate la nivelul judeţului Suceava, până la data de 14 ianuarie 2011 au fost completate 152.423 chestionare, adică un procent de 86,22.
„Analizând situaţia completării chestionarelor la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor, se constată că la 59 dintre acestea înregistrarea datelor statistice a fost peste procentul realizat la nivel de judeţ”, a spus prefectul judeţului, care a adăugat că acţiunea de culegere a datelor în teren a fost finalizată doar în comuna Satu Mare.
Sorin Popescu a mai spus că procente peste media judeţeană au fost înregistrate în Moldoviţa (99,10%), Drăguşeni (97,95%), Gura Humorului (97,91%), Ulma (97,85%), Dorneşti (97,57%), Stulpicani (97,38%), Putna (96,96%), Slatina (96,92%), Dorna Arini (96,84%). În acelaşi timp, el a arătat că în 55 dintre localităţile judeţului s-au înregistrat procente sub media judeţeană, cele mai mici fiind în Broşteni (74,18%), Vicovu de Sus (76,39%), Dolhasca (76,42%), Milişăuţi (76,98%), Cajvana (77,86%) şi comunele: Vadul Moldovei (76,33%), Dumbrăveni (77,52%), Burla (78,24%), Dărmăneşti (78,45%) şi Udeşti (78,60%).
„La nivel naţional, la aceeaşi dată, sunt completate 89,36% din numărul total de chestionare statistice estimate a fi înregistrate în cadrul recensământului. În judeţul Suceava numai 39 de localităţi au realizat procente mai mari decât cel realizat la nivel naţional. Trebuie spus că s-a luat legătura cu toţi coordonatorii locali din localităţile în care s-au înregistrat procente mai reduse şi s-a dispus ca recenzorii să fie degrevaţi de sarcinile de serviciu pentru a recupera întârzierile. De asemenea, s-a solicitat schimbarea recenzorilor care au ritmuri foarte scăzute de înregistrare”, a declarat Sorin Popescu într-o conferinţă de presă la care au mai participat şi şeful Direcţiei Generale de Statistică Suceava, Stelian Ruscior, şi al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Dumitru Parasca.
Amenzile pentru refuzul de a completa chestionarele pot ajunge la 1.000 de lei
Prefectul a precizat că în unele cazuri întârzierile s-au datorat lipsei de interes din partea recenzorilor, existând şi cazuri în care recenzorii au fost ocupaţi cu probleme de serviciu sau au fost liberi în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Având în vedere că trebuie alocate cel puţin zece zile pentru activităţile de verificare, centralizare şi corelare indicatori, s-a recomandat ca activitatea de culegere a datelor la exploataţiile agricole să fie finalizată până la data de 20 ianuarie 2011. Din acest motiv facem apel la populaţie să fie receptivă şi să răspundă întrebărilor recenzorilor. Trebuie spus că datele individuale înscrise în formularele de înregistrare sunt confidenţiale şi sunt utilizate numai în scopuri statistice”, a mai explicat prefectul judeţului.
El a arătat că refuzul de a răspunde la chestionare reprezintă cazuri izolate, înregistrate la prima vizită a recenzorilor, şi au fost rezolvate de către membrii comisiei locale de recensământ, care au explicat care este scopul şi care sunt obiectivele recensământului agricol, dar şi ce amenzi se pot aplica în cazul refuzului de a declara datele solicitate. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice pot fi de până la 1.000 lei.