Deficitul de personal afectează şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, unde tot mai mulţi asistenţi medicali preferă să-şi părăsească locurile de muncă, în favoarea altora, mai bine plătite, din străinătate.
Ieri, în conferinţă de presă, asistentul şef al unităţii, Lidia Papuc, a avertizat că, anul trecut, din cauza salariilor mici, cinci asistenţi medicali au plecat să profeseze peste graniţă. Criza de personal se va adânci în 2011, în condiţiile în care numai în primele zile ale anului alţi patru asistenţi medicali au anunţat că şi-au depus dosarele, iar mulţi alţii se arată interesaţi de oferta de lucru din străinătate.
Au un CV de invidiat, dar sunt prost remuneraţi
Lidia Papuc a arătat că asistenţii medicali de la SJA Suceava sunt foarte bine pregătiţi, având un curriculum vitae invidiat de colegii de breaslă de peste hotare, însă sistemul sanitar din România nu îi apreciază la adevărata valoare. Ea a precizat că asistenţii care pleacă au o experienţă profesională îndelungată în domeniul asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească, iar cei care le iau locul sunt angajaţi temporari, care au nevoie de cel puţin şase luni pentru a se forma profesional.
120 de asistenţi medicali lucrează la Ambulanţa Suceava
„Ne pleacă foarte mulţi în străinătate. Oameni care n-au vorbit niciodată germana, engleza sau flamanda reuşesc să treacă interviul pentru că au un CV foarte bun şi sunt bine pregătiţi, având cel puţin un curs de perfecţionare. Ei sunt pasionaţi de munca la urgenţe, dar pleacă din cauza salariilor”, a spus Lidia Papuc, cu precizarea că un asistent medical de la SJA Suceava câştigă în medie 1.200 de lei pe lună.
Serviciul Judeţean de Ambulanţă funcţionează la ora actuală cu 15 medici, 120 de asistenţi medicali şi 135 de şoferi-ambulanţieri.