Alin Novac (25 de ani), din Plopeni - Salcea, cel de-al şaselea individ arestat preventiv în dosarul jafului de peste 400.000 de lei, comis la 20 iulie 2009, asupra lui Cristian Căjvănean (37 de ani), faptă urmată de decesul victimei, după 17 zile de agonie în „Reanimarea” Spitalului Judeţean Suceava, va afla astăzi, la Curtea de Apel Suceava, că anchetatorii au o probă incontestabilă împotriva sa.
Deşi neagă cu vehemenţă că a avut legătură cu tâlhăria comisă asupra lui Căjvănean, proprietar al unei case de schimb valutar din centrul Sucevei, ADN-ul lui Novac a fost găsit pe un muc de ţigară, marca Kent, găsit acum doi ani, pe un câmp de pe raza comunei Bosanci, unde, după comiterea jafului, tâlharii şi-au împărţit banii (n.r. - echivalentul a 410.000 de lei, în lei şi valută) şi, potrivit anchetatorilor, au dat foc genţii şi unor obiecte de îmbrăcăminte ale unuia dintre autori, haine pătate cu sângele victimei.
La acea vreme, iulie-septembrie 2009, anchetatorii au găsit mai multe banderole elastice, banderole din hârtie inscripţionate cu sigla unei bănci, precum şi trei chei metalice de la unul dintre punctele de lucru ale societăţii de schimb valutar a lui Cristian Căjvănean.
De asemenea, oamenii legii au găsit şi un rest de ţigară, pe care l-au prelevat de la faţa locului.
Urmărit internaţional aproape un an şi prins la Londra
Dintre cei şase suspecţi ai oamenilor legii, doar Novac nu a ajuns după gratii în iulie 2009, întrucât tânărul a dispărut fără urmă, fiind dat în urmărire internaţională.
La începutul lui noiembrie 2010, autorităţile anunţau că Alin Novac a fost prins la Londra, fiind extrădat în România şi încarcerat, în baza mandatului de arestare preventivă emis în lipsă, în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Ştiind că este fumător, anchetatorii i-au luat probe ADN şi le-au trimis la Institutul Criminalistic al Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a compara profilul genetic al suspectului lor cu cel prelevat de pe chiştocul găsit pe câmpul din Bosanci, în locul în care anchetatorii susţin că tâlharii şi-ar fi împărţit prada.
Rezultatul a venit în cursul zilei de ieri şi, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, profilul genetic este identic cu cel al lui Alin Novac.
În urmă cu două zile, judecătorii Tribunalului Suceava au decis prelungirea mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Novac, iar astăzi urmează a se judeca, la Curtea de Apel, recursul declarat de tânărul din Plopeni.
La recurs, anchetatorii urmează să pună la dosar şi documentul primit de la Institutul Criminalistic, cel care confirma practic că Novac a fost părtaş la împărţirea banilor de care a fost jefuit omul de afaceri Cristian Căjvănean.
Scenariul anchetatorilor
Potrivit mărturisirilor făcute de Gheorghe Anton (24 de ani), alias „Legionarul”, din Adâncata, unul dintre cei şase suspecţi ai jafului comis asupra lui Cristian Căjvănean, Alin Novac a avut misiunea de a-i recupera pe tâlhari de pe drum şi de a dispărea cu aceştia cât mai rapid din zonă.
După ce au aşteptat ca victima să ajungă în apropierea blocului în care locuieşte (n.r. – zona 6 Noiembrie, municipiul Suceava), „Legionarul” şi un alt suspect, Iulian Spatariu (29 de ani), consăteni, i-au dat cu un par în cap şi, potrivit mărturisirilor lui Gheorghe Anton, au alergat cu geanta doldora de bani câteva sute de metri, printre blocuri, până în zona Grădiniţei Nr. 1, de pe strada Alexandru Ienceanu, unde Novac îi aştepta cu un autoturism marca Rover.
S-au urcat în maşină şi au demarat în trombă spre un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, unde s-au întâlnit şi cu ceilalţi membri ai grupării, care au venit cu un BMW Seria 7. Aici, explică anchetatorii, au împărţit banii şi au dat foc genţii.
În zona respectivă, după aproximativ două săptămâni, anchetatorii aveau să găsească mai multe probe, printre care şi mucul de ţigară aruncat de Novac.
În spatele gratiilor se mai află Dan Platoc, zis „Caşuba”, în vârstă de 34 de ani, şi Constantin Lungu, în vârstă de 31 de ani, ambii din municipiul Suceava, consideraţi de anchetatori a fi capii grupării, precum şi Vasile Crasi, în vârstă de 27 de ani, din Ipoteşti.
Toţi cei şase sunt suspecţi şi în comiterea altor jafuri asupra unor valutişti.
În evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava mai sunt alte şapte astfel de fapte, cu un prejudiciu de peste 12,5 miliarde de lei vechi, rămase cu autori necunoscuţi.
(14 ian 2011, 11:11:13