Contribuţiile sociale ale salariaţilor suceveni nu reuşesc să acopere nici pe departe sumele care se plătesc lunar pensionarilor. Deficitul dintre sumele încasate în judeţul Suceava din contribuţiile sociale şi cheltuielile cu pensiile de la nivelul judeţului ajunge la aproximativ 70%. Practic, sumele care se încasează nu reuşesc să acopere decât 30% din banii care se plătesc pensionarilor suceveni.
Potrivit datelor prezentate de Casa Judeţeană de Pensii Suceava, în luna decembrie 2010 erau în plată 197.359 de pensionari, dintre care 158.082 pensii – asigurări sociale, 28.366 de pensii pentru agricultori şi 10.911 pensii pentru veterani. Suma totală plătită în luna decembrie 2010 pentru cei aproape 200.000 de pensionari se ridică la 114,6 milioane de lei.
Numărul pensionarilor este aproape dublu faţă de cel al angajaţilor
În comparaţie cu numărul pensionarilor, din datele de la Casa Judeţeană de Pensii rezultă faptul că în judeţ sunt puţin peste 101.000 de persoane care contribuie la bugetele de asigurări sociale. Astfel, la sfârşitul lunii noiembrie 2010 erau înregistrate aproape 92.500 de persoane asigurate cu carnete de muncă, la acestea adăugându-se 3.755 de persoane cu declaraţii de asigurare şi 5.500 de persoane care au încheiat contracte de asigurare. De la cele 101.000 de persoane care contribuie la bugetele de asigurări sociale se încasează lunar, în medie, o sumă de 33,86 milioane de lei, sumă care reprezintă doar aproximativ 29,5% din banii plătiţi pensionarilor suceveni în luna decembrie 2010. De precizat faptul că la media lunară a încasărilor pentru contribuţiile sociale din judeţul Suceava s-au luat în calcul sumele plătite în primele 11 luni ale anului trecut. Situaţia privind deficitul din sistemul de pensii de la nivelul judeţului Suceava nu înseamnă că pensiile nu vor mai fi plătite, diferenţele dintre încasări şi plăţi fiind susţinute de la bugetul de stat.
Conducerea CCI consideră că munca la negru este încurajată în continuare de contribuţiile sociale prea mari
Secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava, Marcel Gaftoneanu, consideră că unul dintre motivele pentru care sumele încasate la buget sunt mici este păstrarea unui nivel ridicat al contribuţiilor sociale. „Aceste contribuţii sunt în continuare foarte mari, astfel încât nu este încurajată munca la alb. Pe de altă parte, şi baza de impozitare s-a redus considerabil, mai ales dacă avem în vedere că foarte multe firme au intrat în insolvenţă”, a explicat Gaftoneanu. El a adăugat că o şansă pentru creşterea numărului de locuri de muncă este decizia Guvernului de a reintroduce impozitul de 3% pentru microîntreprinderi. „Acest lucru va contribui la apariţia unor astfel de firme cu minim un salariat, astfel încât vor apărea noi locuri de muncă. De remarcat faptul că această măsură a fost luată şi la presiunea mediului de afaceri. Oricum, reintroducerea impozitului de 3% pentru microîntreprinderi este o măsură venită în ceasul al 11-lea, după ce au murit mii de firme”, a mai declarat secretarul general al CCI Suceava. Marcel Gaftoneanu consideră că pentru stimularea mediului de afaceri în vederea creării de locuri de muncă ar trebui eliminată deductibilitatea limitată a cheltuielilor şi a Taxei pe Valoare Adăugată.
(13 ian 2011, 13:23:39