Agentul Dumitru Drelciuc îşi va petrece următoarele săptămâni în arestul Poliţiei Suceava, după ce judecătorii au respins ieri recursul declarat împotriva deciziei de arestare pronunţată de Judecătoria Gura Humorului acum trei zile. Poliţistul şi-a menţinut declaraţiile date în timpul anchetei, şi-a recunoscut fapta şi şi-a însuşit concluziile avocatului ales să-i reprezinte interesele.
La rândul său, avocatul Petru Călin a încercat să găsească argumente pentru a-i convinge pe cei trei judecători că Dumitru Drelciuc poate fi cercetat în stare de libertate deoarece nu reprezintă un pericol public.
„Potrivit fişei postului, el primeşte şi păstrează diferite bunuri în Camera de Corpuri Delicte. Cu alte cuvinte, el era custode şi nu gestionar, iar fapta sa nu îmbracă prevederile infracţiunii de delapidare, ci de sustragere de bunuri de sub sechestru”, a declarat avocatul Petru Călin. Acesta le-a cerut magistraţilor să nu dea verdictul sub „emoţia faptului că clientul meu este poliţist”, adăugând că în momentul în care a comis fapta, agentul Drelciuc „nu ştia că era trimis în judecată în alt dosar”.
Apărătorul poliţistului din Gura Humorului a mai menţionat că nici valoarea prejudiciului imputat nu este cea reală, de 733.000 de lei, ci doar de 73.000 de lei, iar bunurile nu ar avea nici o valoare de piaţă, pentru că în realitate trebuie distruse.
Lupul paznic la oi
Agentul Dumitru Drelciuc a fost reţinut duminică de procurori, iar o zi mai târziu pe numele său a fost emis un mandat de arestare pentru o perioadă de 29 de zile.
Pe 6 ianuarie 2011, ofiţerii de la Biroul de Control Intern au constatat că la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului există o lipsă de 81.161 de pachete de ţigări din gestiune. Ţigările au fost scăzute în mod fictiv din evidenţă, figurând ca predate către o firmă abilitată în preluarea şi distrugerea mărfii. De fapt, ţigările au fost valorificate direct de Drelciuc, care a refuzat în instanţă să precizeze preţul pentru care le-a vândut şi persoanele cu care a colaborat.
În noiembrie 2010, acelaşi agent de la Poliţia Gura Humorului fusese trimis în judecată într-un alt dosar. Este vorba de falsificarea de către agentul Dumitru Drelciuc a două chitanţe privind plata taxei de poluare, chitanţe cu care poliţistul s-a prezentat personal la Serviciul de Înmatriculări Suceava.
Acelaşi poliţist a mai fost cercetat penal şi în cursul anului 2008, atunci când o femeie din comuna Mănăstirea Humorului a reclamat că i-a dat 1.100 de euro, după ce agentul i-a promis că intervine pentru ca fiul său să obţină permisul de conducere.