Potrivit noului contract-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în 2011, medicii de familie vor avea un buget pentru prescrierea medicamentelor în regim compensat şi gratuit, similar celui existent la farmacii, şi în care vor trebui să se încadreze. Acest lucru înseamnă că doctorii vor trebui să decidă cui să dea medicamente şi cui nu, în condiţiile în care situaţia financiară din sistem arată clar că banii sunt puţini şi nu vor ajunge pentru toată lumea. Doctorii sunt revoltaţi de această măsură, despre care spun că este împotriva legislaţiei şi contra intereselor pacienţilor, atrăgând atenţia că nimeni nu are dreptul să facă acest lucru şi să îi pună în situaţia de a alege între cine trăieşte şi cine moare.
Puşi în postura de a nu respecta jurământul lui Hipocrate
„Nu vom putea hotărî în nici un caz care dintre pacienţii noştri vor trebui să primească medicamente şi care nu, deoarece, prin jurământul lui Hipocrate şi calitatea noastră de medici, trebuie să respectăm o anumită deontologie profesională. Toţi bolnavii au dreptul la tratament, la medicamentele aferente afecţiunii lor. Plafonul va fi destul de scăzut, iar noi vom fi condiţionaţi de el. Nerespectarea lui va însemna sancţionarea noastră”, a spus dr. Irina Badrajan, medic de familie.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au explicat ieri că medicilor de familie li se vor repartiza bugete orientative pentru medicamente, iar acestea nu le limitează cu nimic activitatea. Acest lucru înseamnă că, oficial, nimeni nu va păţi nimic dacă depăşeşte bugetul.
Bolnavii suceveni: „Ne lasă practic fără nici o speranţă”
Totuşi, doctorii sunt convinşi că vor suporta sancţiuni dacă vor cheltui mai mult decât le este alocat. Medicii de familie se întreabă ce rost mai are plafonul dacă nu vor exista controale şi dacă scopul nu este limitarea prescrierilor. Ei sunt de părere că acest buget care li se impune nu are alt rol decât cel al economiei, făcută cu preţul sănătăţii pacienţilor. Despre ce li se pregăteşte din acest an, bolnavii suceveni spun că întrece orice limită şi că şansele lor de vindecare sunt aproape nule. „Ne lasă practic fără nici o speranţă. Mai întâi au crescut preţurile la medicamente încât de-abia mai reuşim să ni le cumpărăm, iar acum nu vor să ni le mai dea nici pe astea, aşa scumpe cum sunt”, spune Marcela Tudose, pensionară.
(12 ian 2011, 12:22:05