Cuplurile care decid să divorţeze pe cale amiabilă o pot face, din acest an, şi la primăria din localitatea în care a fost înregistrată căsătoria sau din localitatea în care stau. Legea nr. 202 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor a intrat în vigoare din data de 25 decembrie 2010, dar până ieri toate cele 17 cupluri de suceveni care şi-au depus actele pentru divorţ au optat pentru Judecătoria Suceava şi nu pentru primărie. Este adevărat, însă, că dintre cele 17, doar unul dintre cupluri divorţează prin acordul părţilor.
Şefa Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei Suceava, Tatiana Maxim, a precizat că dacă ambii soţi sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei, se pot prezenta la Serviciul de Stare Civilă cu următoarele documente: certificatele de naştere, documentele de identitate, certificatul de căsătorie (original şi copie), declaraţie notarială cu ultima locuinţă comună.
După 30 de zile de la depunerea documentelor necesare şi a declaraţiei prin care notifică intenţia de a divorţa, dacă soţii îşi menţin decizia şi completează o declaraţie prin care stăruie în obţinerea divorţului, în maxim 15 zile li se înmânează certificatul de divorţ. „Dacă nu se prezintă amândoi, le mai dăm un termen de gândire de încă 30 de zile, în care se pot răzgândi sau pot persista în intenţia de a divorţa”, a spus Tatiana Maxim. Ea a mai arătat că, pe lângă instanţă şi primărie, cuplurile mai pot divorţa şi în faţa unui notar public. Procedura este la fel ca la primărie. Valoarea juridică a certificatului de divorţ este aceeaşi, indiferent de autoritatea care îl eliberează.
Procesele de partaj şi de încredinţare a custodiei copiilor se fac în continuare numai la instanţă.