La Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava războiul nervilor a izbucnit încă de pe 3 ianuarie, când sute de crescători de animale din tot judeţul au venit la Suceava, să stea la rând, pentru a depune diferite cereri pentru a primi subvenţii de la Guvern.
Situaţia s-a agravat ieri, când conducerea instituţiei a cerut sprijinul Prefecturii, care a trimis un echipaj de jandarmi pentru a asigura ordinea. Oamenii erau nemulţumiţi pentru că stăteau de dimineaţă pe holurile instituţiei, fără să fi depus măcar actele.
De cealaltă parte, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, Angela Coroleuca, ne-a spus că, pentru a face faţă numărului foarte mare de crescători de animale veniţi din tot judeţul, au fost chemaţi oameni din concediu şi funcţionari de la alte servicii, pentru a le rezolva problemele.
Termen limită pentru unele subvenţii, 21 ianuarie
„Este o situaţie dificilă. Sunt mulţi crescători de animale în judeţ şi termenul până la care trebuie să depună, unii dintre ei, cererile pentru subvenţii este 21 ianuarie. Oamenii vin de dimineaţă, şi coada capătă proporţii. Noi le luăm documentele dimineaţă şi, abia în jurul orei 14:00, le eliberăm adeverinţe, după caz. În acest timp, ei stau toţi grămadă, blocând intrarea. Li s-a explicat că aceasta este procedura”, ne-a declarat, ieri, directorul executiv Angela Coroleuca.
Tot ea a mai completat că se află în plină desfăşurare a treia etapă de depunere a cererilor de plată, cu termen limită 21 ianuarie 2011, pentru “Ajutorul specific acordat pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate” şi “Ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică”scheme de plată finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Prin HG 1303/2010 s-a majorat cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte la cel mult 250 euro, ceea ce-i face pe crescătorii de animale să vină la APIA în număr mare, pentru a nu pierde banii.
„O mai bună organizare, şi nu ar mai fi probleme”
Elena Scripcariu, din Drăgoieşti, ne-a spus că este nemulţumită pentru că a stat încă de dimineaţă să depună o cerere pentru subvenţie şi abia după ora 13:00 i-a fost înregistrată. „Ne-au ţinut la uşă, de la ora 9:00, şi abia acum ne-au luat cererile, dar trebuie să venim şi mâine, să mai facem un drum. Am venit pentru subvenţii la animale şi trebuie să mai pierd o zi ca să rezolv problema”, ne-a spus femeia. Un alt crescător de animale din zona Dornelor (Dorna Candrenilor), Teodor Ursuţu, ne-a spus că ce îl nemulţumeşte este proasta organizare. „Oamenii nu ştiu la ce ghişeu să meargă, unde să depună dosarul. Ar trebui să fie un om pentru fiecare tip de cerere şi, în primul rând, să le explice oamenilor ce au de făcut. Atât. Oamenii ar înţelege. Dar, aşa... Stau cu orele şi aşteaptă la coadă. O mai bună organizare, şi nu ar mai fi probleme”, a spus bărbatul.
21.000 de cereri din partea crescătorilor de animale
O altă categorie de oameni care aşteptau ieri, cu nervii întinşi la maxim, pe holurile APIA, sunt beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic,la specia bovine, aferente anului în curs. APIA eliberează adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia pentru finanţarea activităţilor curente. „Aceste credite reprezintă un instrument creat pentru a ajuta financiar fermierii până la primirea la termen, potrivit legislaţiei în vigoare, a primei pe exploataţie pentru bovine la care sunt îndreptăţiţi. Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului. Până la această dată, APIA a încheiat convenţii cu două bănci comerciale, şi anume CEC Bank şi Raiffeisen Bank. Avem deja 21.000 de cereri din partea crescătorilor de animale. Vă daţi seama că aceşti oameni pot să vină cu sutele, în fiecare zi, la noi”, a mai explicat directorul executiv Angela Coroleuca.
„Am fost mai întâi să-mi iau adeverinţă de la CEC şi acum am nevoie de adeverinţă de la APIA. Stau de dimineaţă, dar ne-au închis uşa în nas. Acum au chemat jandarmii şi ne-au spus să coborâm de pe scări, să nu se rupă, cică. Stăm aici ca oile”, ne-a mai spus un bărbat venit să-şi scoată o adeverinţă de la APIA Suceava.