Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 ian 2011 - Anul XVI, nr. 6 (4604)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înşelaţi de profesionişti

Sucevenii care au dat bani grei pe ţepele prin SMS, păcăliţi din penitenciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ultimele victime din Suceava ale ţepelor date prin SMS au fost înşelate din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni din judeţul Teleorman. La această închisoare se poate vorbi de o adevărată reţea de ţepari, mai mulţi deţinuţi de aici având o serie de înşelăciuni la activ, în mai multe judeţe ale ţării. La Suceava, poliţia are deocamdată certitudini despre trei victime, însă este de aşteptat ca la dosar să se mai adune şi altele.

Judiciariştii de la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava au avut informaţii despre un prim autor încă din iunie 2010, imediat după ce o primă victimă a depus plângere. Era vorba de o femeie din Suceava care fusese anunţată prin SMS că a câştigat un premiu, în cadrul unui concurs organizat de o companie de telefonie mobilă. A vorbit la telefon cu „organizatorul”, iar acesta i-a cerut să trimită un comision obligatoriu pentru încasarea banilor. Victima a trimis prin cont bancar suma de 1.100 de lei. În scurt timp, poliţiştii au identificat şi un suspect, Petrişor Aenoaei, în vârstă de 21 de ani, din comuna Breaza, judeţul Buzău, care era încarcerat la penitenciarul din Teleorman.

 

A virat 6.500 de euro către doi deţinuţi, cu gândul la 20.000 de euro  

În timp ce poliţiştii lucrau pentru a strânge probe împotriva sa, deţinutul din Buzău avea să dea o lovitură de proporţii în octombrie 2010. Un tânăr în vârstă de 30 de ani din Suceava, Stelian O., din municipiul Suceava, virase nu mai puţin de 27.300 de lei într-un cont bancar, convins că a câştigat 20.000 de euro. Acesta a relatat poliţiei cum, pe 18 octombrie, primise un SMS  prin care era anunţat că a fost introdus în baza de date a unui concurs şi în urma tragerii la sorţi a fost declarat câştigătorul a 20.000 de euro. Dând dovadă de o naivitate dusă la extrem, acesta a acceptat condiţiile „organizatorului”, pe care chiar el l-a contactat telefonic, trimiţându-i patru comisioane obligatorii pentru a intra în posesia premiului. Victima a trimis banii prin Western Union, virând în contul escrocului nu mai puţin de 27.300 de lei, în jur de 6.400 de euro, adică aproape o treime din inexistentul câştig, abia după ce a trimis a patra tranşă de bani acesta realizând că ceva nu este în regulă.

Poliţiştii au mers pe acelaşi fir, indiciile din anchetă ducându-i spre Petrişor Aenoaei dar şi spre un coleg de celulă, Marian Geangu, în vârstă de 29 de ani, din Prahova.

 

Un om din exterior care încasa banii şi mult tupeu

Acesta din urmă, condamnat pentru tentativă de omor, apare şi într-un alt dosar de înşelăciune, cu mod de operare identic, victimele fiind din Braşov. Deţinuţii aveau cel puţin un om de legătură în exterior, de obicei soţiile sau prietenele, care preluau banii trimişi de naivii care intraseră în jocul lor.

Tot din octombrie 2010, anchetatorii de la Poliţia municipiului Suceava mai au în lucru şi a o a treia plângere, depusă de Ileana V., care a virat şi ea câteva sute de lei în contul unui deţinut de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni. De această dată este vorba de Cristian Odoroagă, în vârstă de 26 de ani, din Teleorman.    

Poliţiştii spun că au adunat suficiente probe împotriva celor trei, dosarul în care aceştia sunt cercetaţi ajungând la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi demarându-se urmărirea penală, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

În urma conexării cauzei, la dosarul cercetat de Parchetul din Suceava a ajuns şi o faptă a cărei victimă a căzut un bărbat din Constanţa. Acesta a virat 3.800 de lei escrocilor, suspecţi fiind tot Aenoaei şi Geangu.    

 

Autori prinşi, prejudicii greu de recuperat

O mare problemă este legată însă de recuperarea prejudiciilor, de regulă apropiaţii deţinuţilor „investind” foarte repede banii adunaţi din înşelăciuni, iar cei aflaţi după gratii asumându-şi fără prea multe regrete riscul de a-şi mai petrece câţiva ani după gratii.

Poliţiştii mai au în lucru înşelăciuni mai vechi cu mod de operare asemănător, care ar putea avea autori tot printre aceşti deţinuţi, în acest sens cercetările continuând. În plus, oamenii legii sunt convinşi că există şi victime care nu au depus plângere la poliţie, unele de ruşine după ce şi-au dat seama cât au fost atât de naive, iar altele pentru că nu speră să-şi mai recupereze vreodată paguba. 

 

 

Un rădăuţean, înşelăciuni de 100.000 de euro, din Penitenciar

Cazurile de deţinuţi care comit înşelăciuni de după gratii sunt frecvente. Un caz cu totul ieşit de comun a fost cel al unui tânăr din Rădăuţi care a „stors” în jur de o sută de mii de euro de la oameni disperaţi, în timp ce se afla încarcerat la Penitenciarul Botoşani.   

Folosindu-se de mai multe cartele telefonice şi dându-se drept preşedintele Curţii de Apel Suceava ori procurorul general al Sucevei, individul, Ovidiu Rusu, a reuşit să scoată de la mai multe persoane sume mari de bani, promiţându-le că le va ajuta să-şi scoată din spatele gratiilor fel de fel de rude sau să obţină decizii favorabile lor în dosare înregistrate pe rolul instanţelor de judecată.

Acesta a fost trimis în judecată pentru nu mai puţin de nouă infracţiuni de trafic de influenţă, şapte infracţiuni de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, şapte infracţiuni de uz de fals, şapte infracţiuni de folosire a instrumentelor oficiale false şi cinci infracţiuni de uzurpare de calităţi oficiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii care au dat bani grei pe ţepele prin SMS, păcăliţi din penitenciar.
 Vizualizări articol: 3414 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sucevenii care au dat bani grei pe ţepele prin SMS, păcăliţi din penitenciar5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei