Un agent de poliţie din Gura Humorului a fost săltat ieri după-amiază de procurori, audiat şi apoi trimis după gratii. Acuzaţiile împotriva sa sunt extrem de grave: din Camera de Corpuri Delicte a Poliţiei, de care răspundea direct, au dispărut peste 80.000 de pachete de ţigări de contrabandă. Dacă mai adăugăm şi faptul că anul trecut agentul a fost trimis în judecată pentru două înşelăciuni comise în 2009, iar în 2008 a mai avut o plângere, tot pentru înşelăciune, avem o imagine completă a unui caz fără precedent.
Agentul de poliţie Dumitru Drelciuc are 38 de ani şi este încadrat la Poliţia oraşului Gura Humorului. De ceva timp acesta era gestionarul Camerei de Corpuri Delicte a Poliţiei la care lucra. La mijlocul săptămânii trecute, pe baza unor informaţii ajunse la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ofiţerii de la Biroul de Control Intern au primit misiunea de a verifica în amănunt gestiunea Camerei de Corpuri Delicte a Poliţiei Gura Humorului.
A „topit” ţigările confiscate de la contrabandişti
Colegii de la Control Intern ai lui Drelciuc au constatat o lipsă de 81.161 de pachete de ţigări, ţigări confiscate de lucrătorii Poliţiei oraşului Gura Humorului, în special în cadrul acţiunilor de control în trafic privind combaterea contrabandei dinspre Ucraina. Respectivele ţigări, au stabilit ofiţerii specializaţi, erau scăzute în mod fictiv de către gestionarul camerei de corpuri delicte (agentul Drelciuc) figurând ca predate către o firmă abilitată în preluarea şi distrugerea acestor ţigări. În realitate, însă, această predare nu s-a făcut niciodată, ţigările fiind „topite” de agent.
Despre cum şi unde au ajuns acestea, anchetatorii nu au oferit încă detalii, cercetările fiind abia într-o fază incipientă.
Pe baza acestor evidenţe incontestabile, conducerea IPJ Suceava a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Procurorii au dispus începerea urmării penale împotriva suspectului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, fals intelectual şi uz de fals, ieri poliţistul fiind reţinut pentru 24 de ore, pentru ca astăzi să fie prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă.
Poliţistul falsificator de chitanţe
Cazul agentului reţinut ieri e cel puţin frapant, în condiţiile în care totul s-a întâmplat deşi acelaşi individ este trimis în judecată, de aceiaşi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.
În noiembrie 2010, agentul Drelciuc, la acea vreme agent la compartimentul Evidenţă operativă din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului, a fost dat pe mâna judecătorilor pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, toate infracţiuni săvârşite în formă continuată.
Conform rechizitoriului, în perioada iunie-iulie 2009, Drelciuc a fost împuternicit de un localnic plecat la muncă în Anglia să înmatriculeze două maşini, un BMW şi un Nissan, primind de la proprietarii acestora, care se aflau în străinătate, sumele de 3.000 de euro, respectiv 5.000 de lei, pentru a plăti taxele de poluare.
Poliţistul, în schimb, susţin anchetatorii, a falsificat două chitanţe, conform cărora proprietarii maşinilor au achitat sumele de 28.477 de lei, respectiv 10.151 de lei, reprezentând taxe de poluare.
Cu chitanţele respective, se arată în comunicatul procurorilor, agentul Drelciuc s-a dus în luna iulie 2009 la Serviciul de Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, în vederea înmatriculării frauduloase a celor două autoturisme.
Angajaţii de la “Înmatriculari” au observat însă că cele două chitanţe sunt în neregulă, fiind sesizat Parchetul şi apoi, pas cu pas, probându-se activitatea infracţională a omului legii.
Episodul cu permisul de conducere, din 2008
Acelaşi poliţist a mai fost cercetat penal şi în cursul anului 2008, atunci când o femeie din comuna Mănăstirea Humorului l-a acuzat că a înşelat-o cu 1100 de euro. Cazul a fost mediatizat intens la vremea respectivă, victima povestind cum agentul de poliţie i-a cerut banii după ce i-a spus că poate interveni ca fiul ei să obţină permis de conducere. Când a văzut că „influenţa” agentului nu există, femeia l-a reclamat pe acesta, cerându-şi banii înapoi.
Şeful Poliţiei Gura Humorului, în concediu medical, locţiitorul de negăsit
Având în vedere acest şir de evenimente, logic, se nasc o serie de întrebări. În ce sens s-a aplicat suspendarea acestuia din activitate după trimiterea în judecată, aşa cum cere legea, şi cum de a putut acesta să facă inginerii atât de grosolane în acte.
Am încercat să obţinem lămuriri de la şefii agentului. Comisarul-şef Vasile Andronic, şeful Poliţiei oraşului Gura Humorului, s-a distanţat de acest caz, spunându-se că este în concediu medical şi sănătatea este prioritatea sa. Mai mult, acesta a precizat că are probleme de sănătate şi a fost o lungă perioadă de timp în concediu medical, începând cu septembrie 2010. În aceste condiţii, a precizat el, cel care ar putea da un răspuns referitor la „activitatea” lui Drelciuc este locţiitorul său, Constantin Herman.
Anunţat în prealabil de un coleg că este căutat de un reporter de la Monitorul de Suceava, acesta nu a putut fi contactat pe telefonul mobil.
Totuşi, din informaţiile pe care le avem, după ce a fost trimis în judecată, agentul Drelciuc a fost mutat de la Evidenţă Operativă la Camera de corpuri delicte, de unde urma să plece, fiind în faza de predare a gestiunii.
(10 ian 2011, 11:40:46