Schimbarea criteriilor de acordare a ajutoarelor sociale şi transferul plăţii acestora de la primării la agenţiile judeţe de prestaţii sociale, în ultimele zile ale anului trecut, au făcut ca la acest moment statutul de asistat social să rămână oarecum în aer.
Dacă în privinţa primirii banilor, săracii Sucevei nu au motive de îngrijorare decât, eventual, pentru o întârziere de câteva zile, în schimb oamenii nu ştiu dacă, în cazul în care se îmbolnăvesc, spitalele îi internează fără să-i pună la plată.
Până în decembrie 2010, contribuţia la asigurările de sănătate pentru asistaţii social au plătit-o primăriile. Pentru decembrie urmează să fie plătită de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, numai că Legea nr. 276 privind modificarea si completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptată de Guvern în 24 decembrie 2010 şi a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie 2010. Normele metodologice de aplicare a legii nu au fost adoptate încă, deşi plata ajutoarelor pentru luna trecută ar trebui făcută până în data de 15 ianuarie.
O parte dintre primăriile din judeţ care au avut bani în cont au făcut plăţi pentru decembrie, dar până la această dată nu se ştie dacă acestea au fost legale sau dacă administraţiile locale respective îşi vor putea ulterior recupera banii.
Directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Suceava, Mirela Florea, ne-a declarat că o situaţie exactă a beneficiarilor de ajutor social va fi cunoscută după data de 14 ianuarie a.c., dar o estimare preliminară arată că numărul acestora în întreg judeţul ar fi de circa 6.000. Mirela Florea afirmă că toţi cei care au fost înregistraţi ca asistaţi social în decembrie beneficiază încă de asigurare medicală şi că, dacă după reevaluarea dosarelor vor pierde acest statut, asta se va întâmpla cu data de 1 a lunii de după ieşirea din plată.
Rîmbu: . „Nu scoţi bolnavul în stradă pentru că nu s-a finalizat un protocol”
Managerul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Rîmbu, a dat asigurări că nici un pacient asistat social nu va fi scos în stradă sau va fi pus la plată, dacă din ianuarie nu se va mai încadra în noile criterii impuse de Guvern.
„Nu scoţi bolnavul în stradă pentru că nu s-a finalizat un protocol de preluare de bază de date sau un transfer instituţional. Vom găsi resurse la spital pentru astfel de situaţii”, a spus Rîmbu.
Conform modificărilor aduse legii venitului minim garantat, plata ajutorului social aferent lunii decembrie 2010 se face doar prin Agenţia Judeţeană de Plăţi, care va achita şi drepturile restante până la 31 decembrie 2010.
Stabilirea dreptului la ajutorul social se va realiza, în continuare, de către primari, prin dispoziţia acestora bazată pe cererea şi documentele doveditoare depuse de solicitant, precum şi pe ancheta socială efectuată de serviciul de specialitate. Acordarea ajutorului social se suspendă în situaţia familiilor şi persoanelor singure care nu îşi îndeplinesc obligaţia de a aduce din trei în trei luni adeverinţă de la Agenţia Teritorială pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Sprijinul financiar va fi pierdut şi de persoanele care nu realizează orele de muncă în folosul comunităţii sau acţiuni de interes local, precum şi în cazul celor care din şase în şase luni nu prezintă declaraţia privind componenţa familiei şi a veniturilor realizate.
Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă va transmite primarilor, în prima zi a fiecărei luni, tabelul nominal cu persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă ori au participat la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesionalã oferite de aceste agenţii.
AJOFM transmite primarilor, în fiecare lună, tabelul nominal cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, au refuzat un loc de muncã oferit şi cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate.