Presiunile şi ameninţările care se fac într-un birou de poliţie pentru a obţine o şpagă au fost dezvăluite ieri public de un tânăr în vârstă de 21 de ani, şi nu oriunde, ci în faţa unui complet de judecată. Alexandru Aioanei, tânărul în vârstă de 21 de ani care i-a denunţat pe poliţiştii Florin Muscă şi Florin Vântu de la Fălticeni, a oferit ieri un tablou complet asupra a ceea ce înseamnă şpaga în poliţie şi cum se poate obţine aceasta.
Pe parcursul a circa 90 de minute, Aioanei a dat declaraţii amănunţite despre modul în care s-au exercitat presiuni asupra sa pentru a ceda şi pentru a-l mitui pe un poliţist.
Începutul intimidării
Potrivit lui Alexandru Aioanei, subinspectorul Florin Muscă l-a chemat la Poliţia Fălticeni, iar acolo i-a cerut toate actele, atât ale maşinii, cât şi cele personale. Întrebat de ce a fost chemat acolo, tânărul a răspuns că nu ştie, iar apoi au început ameninţările şi presiunile unui poliţist care dorea să se căpătuiască şi care-l avea complice pe colegul de birou. „I-am spus că nu sunt implicat în acel viol care o privea pe o tânără de 16 ani, dar poliţistul Muscă mi-a cerut să dau o declaraţie pe care mi-a dictat-o. El îmi sugera că am un dosar şi că trebuie să merg la Suceava, să mă întâlnesc cu un procuror care să mă aresteze, şi asta m-a speriat extrem de mult”, a povestit Alexandru Aioanei.
Tânărul le-a explicat judecătorilor că i s-a recomandat de către poliţist să-şi recunoască fapta „pentru că e mai bine pentru el”.
Apoi, după ce Aioanei era speriat destul de bine, Muscă i-a explicat că „are pe cineva la Bucureşti, care îl poate scoate”.
Partea „costului”
Extrem de speriat de „consecinţele” faptei sale, tânărul a aflat că poate fi „ajutat”. „Poliţistul Florin Muscă mi-a spus că mă poate ajuta, dar costă mulţi bani, cam 1.000 de euro. Eu i-am spus că nu am de unde face rost de aceşti bani, dar el mi-a spus că dacă până a doua zi nu aduc banii nu are ce-mi face şi mă duce la Suceava, la procuror, pentru arestare”, a mai spus Alexandru Aioanei.
Neliniştit, poliţistul l-a mai sunat în aceeaşi seară de două ori pentru a perfecţiona „tranzacţia” cât mai rapid.
Înainte de a „stabili” preţul închiderii dosarului, presupusul violator a mai fost ameninţat că autorii agresiunilor sexuale nu au nici o şansă de a scăpa şi că pedepsele sunt destul de mari.
„Banii trebuia să-i dau lui Muscă, a doua zi, dimineaţa la ora 8.00, iar el mi-a zis să nu mai vorbesc cu nimeni”, a declarat Aioanei.
Frica şi telefonul la telverde
Speriat de moarte de perspectiva de a sta în puşcărie deşi nu avea nici o vină, tânărul de 21 de ani i-a povestit mamei toată tărăşenia. Înnebunită, femeia l-a anunţat pe soţul ei, care a decis să-l alunge de acasă pe Alexandru Aioanei. Dezorientat, băiatul a plecat la Fălticeni, de unde a sunat la telverde anticorupţie, iar în jumătate de oră era la Suceava cu ofiţerii specializaţi, unde stabilea deja cum să-l prindă în flagrant pe ofiţerul care-l şantaja. De aici, totul a fost doar o simplă formalitate, iar prinderea în flagrant a reprezentat următorul pas al operaţiunii.
Flagrantul
Flagrantul în urma căruia Muscă a ajuns în spatele gratiilor a fost organizat pe 21 octombrie, chiar în sediul Poliţiei Fălticeni. „Pentru a nu se sesiza din oficiu şi a nu efectua cercetări cu privire la comiterea unei infracţiuni privitoare la viaţa sexuală (n.a. – un dosar de viol aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava) a pretins suma de 1.000 de euro de la Aioanei Alexandru”, au precizat procurorii DNA Suceava.
În ziua în care s-a organizat flagrantul, Alexandru Aioanei a fost audiat din nou la sediul Poliţiei Fălticeni, iar înainte de plecare a lăsat pe masa poliţistului Florin Vântu plicul cu 1.000 de euro. Imediat, în birou au intrat ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au găsit plicul buclucaş.
Deşi i-au reţinut pentru cercetări pe ambii poliţişti, în final doar Muscă a fost arestat, împotriva lui Vântu fiind luată măsura interdicţiei de a părăsi localitatea de domiciliu.
( 8 ian 2011, 11:17:04