Începând de la 1 ianuarie 2011, sucevenii au de plătit lunar câte 4 lei de persoană în contul taxei de ecologizare, aşa cum a fost rebotezată vechea taxă de salubrizare pe care o încasa Primăria Suceava.
Taxa de ecologizare, chiar dacă este mai mare decât taxa de anul trecut, cu 1,5 lei lunar, favorizează familiile cu mulţi copii, pentru că plata acesteia este limitată la maxim patru persoane dintr-o familie.
Mai exact, hotărârea de Consiliu Local adoptată la finele anului 2010 prevede că “persoanele fizice sunt obligate la plata acestei taxe în funcţie de numărul de persoane din fiecare familie sau de numărul locatarilor existenţi la o anumită adresă, dar nu mai puţin de o persoană/familie şi nu mai mult de patru persoane/ familie”.
Practic, cea mai mare sumă pe care o are de plătit anual o familie în contul taxei de ecologizare, indiferent dacă are patru membri sau 16, este de 196 de lei.
Pentru o familie de două persoane, taxa de salubrizare anuală ajunge la 98 de lei, în vreme ce anul trecut, când taxa de salubrizare era de 2,5 lei lunar, aveau de achitat doar 60 de lei.
Avantajul este clar de partea familiilor numeroase, pentru că, dacă anul trecut o familie cu zece membri avea de achitat 300 de lei la salubrizare, anula acesta, vor plăti mai puţin cu 104 lei.
Declaraţiile de impunere nu mai sunt necesare
O altă modificare adusă de noua taxă de ecologizare este renunţarea la declaraţiile de impunere anuale, care trebuiau făcute de contribuabili în baza unor formulare ridicate de la Primăria Suceava şi depuse tot acolo, la camera 40.
De anul acesta, taxa de ecologizare se va percepe automat, în baza situaţiilor cu numărul de persoane înscrise în evidenţa asociaţiilor de proprietari, pentru fiecare locuinţă în parte. Ca o particularitate, pentru fiecare locuinţă, trebuie să existe măcar un proprietar căruia să i se perceapă taxa de ecologizare, fiind eliminate în acest fel scutirile de la plata acestei taxe pentru cei care sunt plecaţi la muncă în străinătate.
Pentru locuinţele individuale şi pentru cele care nu sunt constituite în asociaţii de proprietari, taxa se stabileşte în mod automat prin aplicaţia eTax - gestionatã de Serviciul Preluare Automată a Datelor din cadrul Direcţiei de Buget Contabilitate şi Fiscalitate, în baza datelor existente. În situaţia în care există neconcordanţe între numărul de persoane înscrise în baza de date şi numărul de persoane existente la adresa respectivă, contribuabilul va completa o declaraţie pe proprie răspundere.
În cazul în care, în cursul anului fiscal, intervin modificări privind titularul dreptului de proprietate sau privind numărul de persoane (numai în caz de deces sau de naştere), taxa de ecologizare se recalculează începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care au intervenit modificările respective, dovedite cu documente justificative.
6 lei/lună, taxa de ecologizare pentru angajaţii firmelor
Majorarea de preţ pentru taxa de ecologizare nu i-a ocolit nici pe agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Suceava. Dacă până acum aceştia plăteau 5 lei lunar de angajat, adică dublu faţă de persoanele fizice, de anul acesta, taxa a crescut la 6 lei/lună pentru fiecare angajat şi reprezentanţi legali.
Şi instituţiile publice datorează taxa de ecologizare, dar la un cuantum redus, de numai 3 lei/lună /salariat. Fundaţiile umanitare şi organizaţiile nonprofit datoreazã taxa de ecologizare pentru preşedinte şi vicepreşedinte, precum şi pentru fiecare salariat, în cuantumul prevăzut pentru instituţiile publice.
Scutiri şi penalităţi
Taxa de ecologizare se plăteşte anual, în două rate egale, cu scadenţă la 31 martie şi la 30 septembrie. Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată către bugetele locale, se calculează majorări de întârziere.
Sunt scutiţi de la plata taxei de ecologizare veteranii de război şi persoanele persecutate din motive politice şi etnice, precum şi unităţile de învăţământ de tip preuniversitar, cultele religioase recunoscute oficial în România, organizaţiile umanitare care au ca unic obiect de activitate întreţinerea şi funcţionarea căminelor de bătrâni şi a caselor pentru ocrotirea copiilor orfani şi a copiilor străzii, precum şi asociaţiile de proprietari.
( 9 ian 2011, 05:12:51