Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 ian 2011 - Anul XVI, nr. 4 (4602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legislaţie nouă

Părinţii, obligaţi să-şi dea copiii la şcoală de la 6 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii ai căror copii vor împlini 6 ani până la 1 septembrie 2012 trebuie să-i dea la şcoală chiar din acea toamnă, întrucât aşa prevede noua Lege a educaţiei. Mai exact, potrivit legii, clasa pregătitoare devine obligatorie din anul şcolar 2012 – 2013 şi în această clasă trebuie înscrişi toţi copiii care au împlinit 6 ani până la 1 septembrie.

Anul pregătitor se va face la şcoală şi nu la grădiniţă, aşa cum este acum, iar directorii din şcolile sucevene susţin că lucrul acesta nu este în dezavantajul elevilor şi nici al şcolii.

„Probabil va creşte numărul de elevi care intră la şcoală, având în vedere că o să se meargă mai repede, dar nu se pun nici un fel de probleme în această privinţă”, a declarat Constantin Mărgineanu, director la Şcoala „Ion Creangă” din municipiul Suceava.

 

Admiterea la liceu, pe bază de portofoliu

Noua Lege a educaţiei îi atinge pe toţi elevii mai mici de clasa a VII-a. Primele examene schimbate le vor da elevii care sunt acum în clasa a IV-a, care vor intra la liceu pe bază de portofoliu, mai exact, în funcţie de performanţa şi rezultatele şcolare din anii de gimnaziu. Portofoliul va conta în proporţie de 70% la admitere şi restul de 30% va fi reprezentat de examenul de admitere, care va avea două probe scrise, la limba română şi la matematică.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au declarat că legea va fi aplicată treptat, astfel încât elevii care sunt acum în sistem să nu fie bulversaţi, iar în anul şcolar în curs, examenul de bacalaureat rămâne neschimbat. Primul examen de bacalaureat schimbat, care se va da cu prevederile noii legi se va susţine în anul 2015.

 „Am auzit de noua lege, însă nu m-am pus în temă cu ea. Am copil în clasa a şaptea, dar am înţeles de la dirigintă că pe el nu-l va afecta cu nimic noua lege”, a spus Daniel Surciu.

 

Gimnaziul va include şi clasa a IX-a

În afara obligativităţii începerii şcolii de la vârsta de 6 ani şi în afara modificărilor privind susţinerea examenului de admitere la liceu şi a celui de bacalaureat, noua Lege a educaţiei aduce modificări şi în ceea ce priveşte organizarea cursurilor, iar şcoala gimnazială se va finaliza în clasa a IX-a şi nu în clasa a VIII-a, aşa cum este în prezent. Potrivit Legii educaţiei, un elev va petrece la şcoală, săptămânal, maximum 20 de ore la ciclul primar, 25 de ore la gimnaziu şi 30 de ore la liceu.

„Este o lege flexibilă şi am apreciat că s-a lăsat destul de mult timp pentru implementarea ei”, a mai declarat directorul Mărgineanu. Potrivit acestuia, „legea a preluat unele practici occidentale de evaluare a elevilor, un lucru extrem de bun”.

 

Diriginţii vor explica părinţilor modificările aduse de Legea educaţiei

Pe lângă „bilele albe” pe care le aduce noua Lege a educaţiei în sistemul de învăţământ, sunt şi părţi mai puţin avantajoase, iar Constantin Mărgineanu a spus că „modificarea normei didactice nu este tocmai cea mai bună măsură şi cred că nu ar fi trebuit introdusă în lege”.

Tot în privinţa învăţământului preuniversitar, profesorii titulari nu vor mai da un alt examen, ci îşi pot păstra postul până la pensie. În schimb, cei care vor să intre în sistem de acum încolo vor avea nevoie de o pregătire profesională mai riguroasă: vor fi obligaţi să facă doi ani de masterat didactic şi un an de stagiatură.

Directorii de şcoli din municipiul Suceava spun că vor organiza întâlniri cu cadrele didactice pentru a discuta pe marginea noii legi, urmând ca, apoi, învăţătorii şi diriginţii să le explice părinţilor modificările şi de când intră ele în vigoare. „Până acum nu am avut părinţi care să vină să ne întrebe cu privire la noua lege, dar e prea devreme, lumea e încă în vacanţă, dar ne aşteptăm”, a spus directorul unei şcoli din municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părinţii, obligaţi să-şi dea copiii la şcoală de la 6 ani.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Părinţii, obligaţi să-şi dea copiii la şcoală de la 6 ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Corect! trimis de
( 7 ian 2011, 11:42:26
-e foarte corect. si asa daca intra la scoala mai tarziu tot niste neispraviti ajung cea mai mare parte. generatia lui peste prajit.
2.   Foarte corect! trimis de
( 7 ian 2011, 11:47:34
Si eu tot la 6 am fost.
3.   Ca la noi.... trimis de
( 7 ian 2011, 12:06:37
OBLIGATI ??????????????????????????????
4.   CUC-REFOFMA trimis de
( 7 ian 2011, 14:44:12
Cei de 6 ani vor invata prostii de la scolarii mici si mari mai repede cu un an...OBLIGATI DE GUVERNANTI
5.   Funebru trimis de
( 7 ian 2011, 18:28:41
invatati,invatati si iar invatati !!!de la o basesciune,o boculime+ un funebru ce asteptari sa ai ? o lege a educatiei tradusa din maghiara in romana,o perspectiva de a deveni chiriasi in propria tara si,in final,antropofagi in republica cocotiera romana
6.   BONBASTIC trimis de
( 7 ian 2011, 21:37:34
Base si boc au fost de la 5 ani la scoala si de aia sunt asa de dastepti iar Funeriu a fost de la 4 ani dar nnici unan la noi in tara deaia nu are habar de invatamantul din Romania

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei