Consiliul Judeţean Suceava a aprobat în şedinţa de ieri împărţirea sumei de 40,44 milioane de lei (404,4 miliarde de lei vechi), bani pentru echilibrarea bugetelor localităţilor din judeţ. La această sumă se adaugă alte peste 60 de milioane de lei, fonduri care au fost împărţite primăriilor de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava. De precizat că aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea fondurilor pentru echilibrarea bugetelor localităţilor a fost aprobat doar cu cele 19 voturi ale consilierilor PD-L, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi PNL din deliberativul judeţean au părăsit sala de şedinţe, nemulţumiţi de modul în care s-a făcut distribuţia banilor pe primării.
Înainte de dezbaterile legate de modul de alocare a fondurilor pe localităţi, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că la modul de împărţire a banilor s-a avut în vedere ca fiecare primărie din judeţ să dispună de sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor judeţene de dezvoltare, printre care cel de management al deşeurilor şi cel pentru extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare. Flutur a precizat că pentru cofinanţarea proiectului de deşeuri, primăriile din judeţ au primit 12,5 milioane de lei, pentru proiectul de apă şi canalizare alte 2,3 milioane de lei, iar o sumă de 500.000 de lei a fost alocată primăriilor care au proiecte de împădurire a terenurilor degradate. Din sumele pentru echilibrarea bugetelor locale, cele mai multe fonduri le-a primit Primăria Suceava, trei milioane de lei, urmată de Primăria Rădăuţi – 1,95 milioane de lei, Fălticeni – 1,85 milioane de lei, Câmpulung Moldovenesc – 1,8 milioane de lei, Gura Humorului – 1,57 milioane de lei şi Vatra Dornei – 1,15 milioane de lei.
Opoziţia a reclamat că împărţirea banilor s-a făcut pe criterii politice
Modul de împărţire a fondurilor de către administraţia judeţeană a fost contestat vehement de consilierii judeţeni PSD şi PNL, aceştia criticând rând pe rând că distribuţia banilor s-a făcut pe criterii politice şi nu ţinând cont de proiectele de dezvoltare pe care le au comunităţile, aşa cum susţine preşedintele PD-L al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.
În ceea ce-l priveşte pe şeful administraţiei judeţene, acesta a declarat că la împărţirea fondurilor s-a avut în vedere asigurarea banilor pentru cofinanţarea proiectelor existente la nivelul localităţilor.
„Anul acesta avem un buget puţin mai mare decât anul trecut, când s-au împărţit 100 de milioane de lei. Dacă luăm în calcul că anul trecut s-a făcut şi o rectificare negativă, şi sper să nu mai fie cazul anul acesta, consideră că în 2011 este un câştig pentru administraţiile publice locale. De precizat că suma care ne-a revenit să o împărţim noi este mai mică decât cea de anul trecut, pentru că a crescut gradul de colectare. Unele primării au fost mai harnice la colectarea veniturilor, şi atunci, prin formulă, ce se repartizează prin Finanţe, a fost mai mult. Eu mi-aş dori ca toate sumele să fie împărţite de Finanţe pentru a nu mai exista discuţiile care au fost şi acum în şedinţa de Consiliu Judeţean”, a declarat Flutur.