Universitarul Niculai Barbă, în calitatea sa de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, va fi primul pelerin care va parcurge pe jos distanţa de 1000 de km Viena – Putna, în cadrul programului „Pelerin în Bucovina”. Preşedintele Flutur a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest proiect beneficiază de o atenţie specială din partea administraţiei judeţene şi însuşi consilierul său personal va deschide drumul pelerinilor.
„Proiectul va fi în perioada 15 iulie-15 august şi va debuta cu drumul de la Viena la Putna. Consilierul meu personal Niculai Barbă va veni pe jos de la Viena, el s-a oferit”, a declarat Flutur.
Acesta a arătat că, deşi modulele obişnuite de pelerinaj includ parcurgerea a 12 km pe zi, Niculai Barbă i-a spus că el va parcurge câte 30 km pe jos, zilnic, în fruntea grupului de pelerini care va porni spre Suceava. Consilierul Barbă a confirmat că aceasta este distanţa pe care intenţionează să o acopere în fiecare zi pentru a încheia pelerinajul în 30 de zile, conform proiectului, de sărbătoarea Fecioarei Maria. Costumaţia pe care Barbă o va purta în cele 30 de zile, cât va dura drumul pe jos spre casă, de la Viena, nu a fost stabilită încă de conducerea CJ, dar este foarte posibil ca aceasta să poarte ţinuta de vară a costumului naţional bucovinean.
Gheorghe Flutur a mai afirmat că prin implicarea asociaţiilor de turism, a ambasadei României la Viena şi a biroului de turism pe care ţara noastră îl are în capitala Austriei, programul „Pelerin în Bucovina” va fi lansat la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie şi ulterior se poate permanentiza şi extinde cu alte trasee de pelerinaj, pe lângă cele iniţiale, Viena –Putna şi Viena-Cacica.
Trasee de pelerinaj pentru toate gusturile
Proiectul este văzut, cel puţin în faza iniţială, ca o variantă de turism de familie, cu atât mai mult cu cât Biserica Catolică a început „Anul pastoral al familiei şi căsătoriei creştine”, iar Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a proclamat anul 2011 drept „Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română”.
Pentru preşedintele Gheorghe Flutur, treaba administraţiei judeţene este să pregătească traseele de pelerinaj şi să le omologheze, iar modul în care familiile sau grupurile de familii vor alege să ajungă la centrele spirituale catolice şi ortodoxe rămâne la latitudinea fiecăruia.
„Una dintre intenţiile noastre este să avem un centru al pelerinilor la Gura Humorului pentru că este în centrul judeţului, de la care să plece trasee de pelerinaj sub diverse forme - pe jos, cu biciclete, cu căruţe, cu ATV-uri, călare, cu motociclete, maşini de teren etc. Consiliul Judeţean intenţionează să preia în administrare calea ferată Vama - Frumosu - Vatra Moldoviţei - Moldoviţa, deocamdată necirculabilă, şi locomotivele cu abur pentru prelungirea rutei mocăniţei. Dorim să încurajăm turismul de familie, este anul familiei, în care vrem să încurajăm familiile să facă turism de pelerinaj şi în natură. Noi pregătim traseele şi le omologăm pentru forme cât mai diversificate”, a mai spus Gheorghe Flutur.
( 5 ian 2011, 12:13:27