Rata sinuciderilor în judeţul Suceava a crescut îngrijorător în cursul anului 2010, numărul celor care au ales să-şi pună capăt zilelor fiind cu 35 la sută mai mare faţă de anul 2009. Evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică arată că, dacă în 2009 au fost 40 de suceveni care s-au sinucis, în primele 11 luni ale anului 2010, 54 de oameni şi-au încheiat astfel socotelile cu viaţa. Ca repartiţie calendaristică, în primele luni din 2009 au fost două, trei cazuri pe lună, însă în a doua parte a anului numărul a crescut la patru, cinci şi s-a menţinut astfel pe aproape întreg parcursul anului 2010. Cei mai mulţi au recurs la acest gest disperat în aprilie 2010, când au fost 13 cazuri, apoi în mai, 7 cazuri. În iulie fenomenul s-a mai domolit, DSP a înregistrat „doar” un caz, pentru ca în august să fie iarăşi patru sinucideri lunar. Direcţia de Sănătate Publică nu deţine şi o evidenţă a tentativelor de suicid, acestea au fost remarcate însă de medicii de la Spitalul de Urgenţă Suceava. În iulie, august, septembrie 2010, urgentiştii s-au confruntat cu tentative de sinucideri la fiecare două, trei zile, majoritatea prin ingestie de substanţe toxice, îndeosebi insecticid.
În ceea ce priveşte modul în care aceşti oameni au vrut să moară, purtătorul de cuvânt al DSP, Adrian Popescu, a precizat că cei mai mulţi au ales spânzurarea sau otrava.
Medicul psihiatru Irina Bălăuţă afirmă că ceea ce-i face pe oameni să recurgă la acest gest extrem este lipsa de speranţă, care este mai puternică decât dezamăgirile. Oamenii aşteaptă ca cei care îi conduc să facă ceva pentru ei şi când îşi pierd speranţa că acest lucru se va întâmpla pot face gesturi disperate. Dr. Bălăuţă mai spune că în acest ansamblu sunt foarte importante şi tentativele de sinucidere, indiferent de motivaţia lor, deoarece arată că intenţia există şi trebuie luată în seamă de cei din jur.
( 5 ian 2011, 11:17:00