Din 1990, membrii Grupului „Gura Izvorului”, din comuna suceveană Vatra Moldoviţei, vin pe 1 ianuarie, după Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Moldoviţa, pentru a ura obştea mănăstirii şi pe cei care au venit la sfântul lăcaş pentru rugăciune în prima zi a anului. Localnicii îşi aduc aminte de tradiţii şi de obiceiuri, de înaintaşi şi de portul popular şi vin la mănăstire cu plugul tras de boi, frumos împodobiţi cu cetină, colaci şi ştergare albe din in, pentru a ura, a juca capra şi ursul şi pentru a sorcovi ca în vremurile de demult.
„Am pornit pe lună plină/ Din frumoasa Bucovină/ Din trei sate, o comună/ Un gând şi-o vorbă bună/ S-aducem mândră urare/ În astă ogradă mare/ Dintr-a Moldoviţei Vatră/ Oameni vrednici plugul poartă/ Aşa cum au învăţat de la cei bătrâni din sat”.
După ce plugarii au tras brazdă prin curtea mănăstirii, pe locul unde Petru Rareş, fiul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, a ridicat lăcaş de veşnică cinstire şi rugăciune, cei mai mici urători, coordonaţi de învăţătoarea Ilaria Puşcă, i-au invitat pe turiştii aflaţi aici, din toate colţurile ţării, să se alăture pentru mai bine de jumătate de oră alaiului din Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului”.
Răsplătiţi cu colăcei, dulciuri şi vin
Prima care a fost urată a fost maica stareţă, stavrofora Benedicta, urătorii spunându-i: „Maică stareţă şi părinţele/ Toarnă vin în ulcele/ Să ne plăteşti urătura/ Că ni se usucă gura/ Mare cinste ne-ai făcut/ Că în ogradă ne-ai primit/ Cu rastee şi cu boi/ Cu copii şi cu femei”. Maica Benedicta i-a răsplătit pe urători cu colaci, cozonac, vin şi ţuică, cu bani, iar pe copii cu dulciuri şi fructe.
Însoţit de lăutari din satele Paltinu şi Ciumârna,Ansamblul Folcloric „Gura Izvorului” a urat de bine şi sănătate familiei preotului paroh de la Biserica „Sf. Mihail şi Gavriil” din Vatra Moldoviţei.