Terenurile uneia dintre cele mai renumite herghelii din ţară, Herghelia Rădăuţi, sunt dorite de primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, care consideră că le poate da o utilizare mai bună.
Într-o adresă trimisă Ministerului Agriculturii, acesta cere să i se atribuie Primăriei Rădăuţi cele 27,65 hectare de teren ale hergheliei, inclusiv hipodromul, pe motiv că acestea nu sunt folosite cum trebuie.
“În ultimul timp, pe această bază sportivă sunt organizate foarte rar concursuri cu cai ori alte manifestări cultural-sportive, iar respectivul teren are ca principală utilizare obţinerea de furaje pentru cabaline.[…] În municipiul Rădăuţi funcţionează două baze sportive – Clubul Sportiv Şcolar şi Clubul Sportiv Bucovina, cu o bază materială precară, şi de aceea intervenim la dumneavoastră pentru a prelua baza sportivă a Hergheliei Rădăuţi. Cunoaştem din presa centrală că şi Hipodromul Ploieşti a fost preluat de Primăria municipiului Ploieşti”.
Adresa trimisă ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a ajuns apoi la Ministerul Mediului şi Pădurilor, precum şi la directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru.
“Cererea sa nu poate fi pusă în practică, pentru că nu există o bază legală. În plus, acele terenuri ne sunt necesare nouă, au o destinaţie precisă şi sunt utilizate din plin. De pe terenurile respective se asigură hrana celor 270 de cai ai Hergheliei Rădăuţi, unul dintre principalele nuclee din lume ale rasei Shagya arab, acolo sunt crescuţi şi antrenaţi caii, sunt pregătiţi pentru clasificare şi pentru competiţii. Hipodromul Rădăuţi este folosit nu doar ca bază de antrenament ci şi ca loc de desfăşurare a competiţiilor sportive ecvestre, multe dintre ele organizate la nivel naţional”, a declarat Valerian Solovăstru, care a şi trimis punctul de vedere al Regiei Naţionale a Pădurilor către Ministerul Agriculturii.
Terenurile şi baza sportivă, tentante pentru municipalitate
Atât primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, cât şi secretarul primăriei, Haralambie Hirghiligiu, au spus că sunt interesaţi în principal de preluarea celor 27,65 hectare de teren, caii de rasă crescuţi şi antrenaţi acolo fiind doar o problemă auxiliară.
“Nu ştim câţi cai sunt acolo, nu ne interesează asta. Ştiu că acolo nu se mai desfăşoară activităţi sportive, iar noi avem nevoie de o bază sportivă şi de terenuri”, a spus Haralambie Hirghiligiu.
Între Primăria Rădăuţi şi Direcţia Silvică Suceava, care administrează Herghelia Rădăuţi, au mai fost câteva “fricţiuni” în ultimii ai, din cauza expansiunii imobiliare, câteva blocuri apărând la marginea hipodromului, în vreme ce terenul hergheliei a fost folosit abuziv de cei care au construit acolo.
Recent această herghelie a fost considerată de către un juriu internaţional prezent la un regal hipic, care a avut loc la Rădăuţi, drept cel mai valoros nucleu al rasei Shagya arab din lume, importanţa sa fiind comparată cu cea a Mecca pentru musulmani.
În 2010 au avut loc pe Hipodromul Rădăuţi patru competiţii hipice, începând cu Cupa Bucovina, care face parte din calendarul competiţional naţional al Federaţiei Române Ecvestre şi încheind cu regalul hipic al Shagya arab, organizat cu prilejul împlinirii a 90 de ani de existenţă a Hergheliei Rădăuţi ca herghelie românească.
Hipodromul Ploieşti, un exemplu deplasat
Preluarea Hipodromului Ploieşti de către Primăria Ploieşti, dată ca exemplu de Olărean, este o situaţie cu totul deosebită de cea a hipodromului rădăuţean.
Hipodromul ploieştean şi-a închis porţile în februarie 2008, după 86 de ani de funcţionare, după ce omul de afaceri italian căruia primăria îi concesionase locaţia, în 2005, l-a înglodat în datorii şi l-a lăsat în paragină.
Primăria, la insistenţele crescătorilor de cai, a acţionat în instanţă concesionarul italian, iar judecătorii au decis, la finele anului trecut, rezilierea contractului cu investitorul italian şi preluarea hipodromului de către municipalitate.
(29 dec 2010, 11:42:08