Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 dec 2010 - Anul XV, nr. 305 (4596)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Datini

Ştefan cel Mare, sărbătorit de sătenii din Botoş-Ciocăneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luni, 27 decembrie, de ziua Sfântului Arhidiacon Ştefan, satul Botoş din comuna Ciocăneşti a găzduit un eveniment inedit. Odată cu ediţia a X-a a Festivalului de Datini şi Obiceiuri din Străbuni, sătenii de aici, împreună cu preotul paroh Mihai Ţehaniuc, au regizat pe platoul tradiţiilor o scenă din viaţa lui Ştefan cel Mare, aceea a vizitei la Mănăstirea Putna.

După oficierea slujbei la Biserică, pe o ninsoare autentică, toată suflarea satului s-a îndreptat către „Platoul tradiţiilor”, locul de desfăşurare a principalelor evenimente ale comunităţii. Aici are loc toamna „Răscolu’ stânii”, iar primăvara „Urcatul oilor”, prilej pentru botoşeni să se adune şi să petreacă în cel mai autentic mod.

Îmbrăcaţi în straie populare, sătenii, unii dintre ei călare, au participat la scurta dramatizare regizată de preotul Ţehaniuc, cel care, de altfel, şi-a asumat şi rolul marelui Voievod Ştefan. Mai apoi, a fost oficiată slujba de sfinţire a Troiţei de pe platoul tradiţiilor, lucrare realizată de către Pavel Ionescu din Dorna Arini. Primarul comunei Ciocăneşti, Gheorghe Tomoiagă, a oferit diplome de excelenţă sculptorului troiţei, precum şi preotului din sat, dar şi inginerului Radu Ciocan, cel care, cu fiecare prilej, se implică în toate activităţile iniţiate de mica aşezare de pe valea Bistriţei Aurii.

„Am considerat că este firesc şi e de datoria noastră să ne întoarcem la rădăcini. Doar îmbrăcându-ne în straiul popular putem da un exemplu tinerilor de azi şi m-am bucurat nespus să văd multă receptivitate din partea lor, atunci când am hotărât să facem această mică piesă de teatru despre Ştefan cel Mare, cea mai importantă figură istorică a acestor meleaguri, chiar de Sfântul Arh. Ştefan. Încercăm în fiecare an să aducem ceva nou în faţa oamenilor şi sătenii de aici sunt decişi să nu lase tradiţiile să se piardă. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi le urez multă sănătate în anul ce vine!”, ne-a mărturisit preotul Mihai Ţehaniuc.

La „Coliba lui Moş Crăciun”, copiii l-au colindat şi i-ai spus poezii Moşului, cel care a dăruit cadouri fiecăruia dintre cei mai mici participanţi la sărbătoare.

Pe scena amplasată permanent pe „Platoul Tradiţiilor” au evoluat Ansamblul „Brăduţul” din Botoş şi corul Bisericii din sat care au interpretat colinde, precum şi obiceiuri specifice acestei perioade de iarnă. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost membrii Ansamblului „Străjerii Bucovinei”, alături de Marius Zgâianu, programul acestora axându-se tot pe datinile de Crăciun şi Anul Nou, la final prinzându-se în horă cu toţi spectatorii.

Şi în satul vecin, Ciocăneşti, au avut loc programe speciale de datini şi obiceiuri, parte a programului „Crăciun în Bucovina”, iar astăzi, municipiul staţiune Vatra Dornei va fi gazda a peste 500 de participanţi la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”.

Festivalul va debuta, ca în fiecare an, de la ora 11.00, când pe traseul Biblioteca Municipală „G.T. Kirileanu”-Primăria Municipiului Vatra Dornei, grupuri şi ansambluri din judeţele Suceava, Maramureş, Iaşi, Bistriţa şi Botoşani vor pune în scenă cele mai frumoase şi vechi datini de iarnă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştefan cel Mare, sărbătorit de sătenii din Botoş-Ciocăneşti.
 Vizualizări articol: 1154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ştefan cel Mare, sărbătorit de sătenii din Botoş-Ciocăneşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ciocanele trimis de
(30 dec 2010, 23:22:34
Paranoia ii macina...daca stam si chibzuim la Ciocanesti au fost nascuti toti marii voivozi ai moldovei BOGDAN,RARES,STEFAN CEL MARE... palosul si buzduganul marelui voivod tot IN comuna muzeu CIOCANESTI ...dainuieste..cei care nu va pricepeti la istorie veniti sa va convingeti!!!! HALAL ISTORIE....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei