La restaurantul „Casa Carp” din municipiul Fălticeni a avut loc pe 23 decembrie o acţiune de promovare a imaginii pozitive asupra persoanelor cu dizabilităţi, urmată de un spectacol realizat de artiştii de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) din localitatea suceveană Sasca Mică, „locul unde înţelegerea şi acceptarea acestor persoane este un mod de a fi”, cum ne-a precizat directorul centrului Gheorghe Fron.
Deoarece barierele pe care le întâlnesc persoanele cu dizabilităţi ţin în primul rând de comunitate, membrii echipei de la CRRN Sasca Mică, implicate în proiectul de lobby pentru persoanele cu handicap, au dorit să arate opiniei publice o altă faţă a instituţiei din care provin cele 420 de persoane cu dizabilităţi. Prin cântece, dansuri, obiceiuri de iarnă, persoanele aflate la Sasca au demonstrat publicului spectator că trăiesc ca într-o mare familie, unde fiecare are un rol, iar specialiştii care şi-au dedicat viaţa persoanelor cu handicap (dintre care 50 au studii superioare şi formări în centre de profil din Germania) reprezintă sprijinul sau înlocuiesc familiile care le-au renegat pe unele persoane cu dizabilităţi, iar comunitatea de multe ori nu-i mai acceptă.
Printre cei implicaţi în proiectul de promovare a imaginii persoanelor cu dizabilităţi se numără Simina Ioniţie-asistent social şi coordonator proiect, Constantin Rusu–psiholog, Veronica Grigorescu– asistent social şi Gheorghe Fron-directorul CRRN Sasca Mică.
„O lume în care alternează nuanţe de gri cu cenuşiu”
Aşa cum am aflat de la directorul Gheorghe Fron, de cele mai multe ori percepţia comunităţii cu privire la persoanele cu handicap psihic sau asupra instituţiilor de ocrotire socială este deformată, sau, atunci când se vorbeşte despre instituţiile care găzduiesc astfel de persoane, avem impresia că vorbim despre o altă lume în care alternează nuanţe de gri cu cenuşiu, o lume unde totul este empiric, iar multora dintre noi ne vine greu să avem o imagine clară asupra acestor locuri.
Această acţiune face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat sugestiv “Speranţa”, proiect ce vizează în primul rând informarea comunităţii cu privire la handicap, dizabilitate, boală psihică şi necesitatea implicării comunităţii fără de care recuperarea şi reabilitarea persoanelor cu handicap nu ar fi posibilă.
“Proiectul se desfăşoară în perioada 20 noiembrie 2010 – 20 februarie 2011. Acţiuni similare se vor mai derula în perioada imediat următoare în şcoli, în biserici, iar în luna martie, după încheierea proiectului, va mai avea loc un spectacol în care sperăm la o prezenţă şi o implicare mai mare din partea comunităţii”, ne-a declarat directorul Gheorghe Fron.