Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 28 dec 2010 - Anul XV, nr. 304 (4595)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Parada tradiţiilor

Urşi, capre şi urători au invadat străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Creaturi mitologice, înzestrate cu puteri supranaturale, mascaţi cu costume hilare şi înspăimântătoare, urători cu limba ascuţită şi vorbă meşteşugită, căpriţe cu zurgălăi pe corniţe, urşi dansatori, draci negri, struniţi din bici, tineri ofiţeri cu costume colorate şi săbii în mâini, care cu boi şi sănii cu zurgălăi, trase de cai frumoşi şi puternici, precum cei din basmele străbune, toate şi-au făcut apariţia pe străzile Sucevei.

Parada tradiţiilor populare de Anul Nou a adunat în municipiul reşedinţă de judeţ urători din toate colţurile judeţului, nu mai puţin de 25 de cete de urători, din comunele Şcheia, Moara, Udeşti, Mălini, Vatra Moldoviţei, Bosanci, Poiana Stampei, Şaru Dornei, Capu Câmpului, Drăguşeni, Bogdăneşti, Preuteşti, Zvoriştea, Hînţeşti, Comăneşti, Volovăţ, Vama, Stroieşti, Corlata, Pătrăuţi, Dumbrăveni, Salcea şi Botoşana fiind prezente, cu obiceiurile şi costumele proprii.

Invitaţia le-a fost făcută de către Consiliul Judeţean Suceava, în cadrul programului “Crăciun în Bucovina”, prin care turiştii sunt îndemnaţi să descopere locurile, oamenii şi tradiţiile din această zonă.

 

Caravana măştilor de Anul Nou

Cetele de urători s-au adunat întâi în zona Primăriei Suceava, de unde, cu mare zarvă, de tobe, trompete şi trâmbiţe, s-au pornit înspre Palatul Administrativ, blocând temporar traficul rutier pe principala arteră de circulaţie a oraşului.

Numai că, spre deosebire de alţi ani, când şoferii claxonau nervoşi şi îi înjurau pe cei din cauza cărora se bloca traficul, acum, toţi au aşteptat liniştiţi trecerea alaiului de urători, întâmpinându-i cu veselie, admirându-le măştile, dansurile şi costumele, fotografiindu-i şi filmându-i cu telefoanele mobile.

În momentul în care o Ambulanţă şi-a făcut apariţia chiar pe sensul de mers blocat de urători, cu toţii s-au tras deoparte la timp, să o lase să treacă rapid, după care alaiul vesel şi-a reluat cântecele, strigăturile populare şi voia bună răsunând în mijlocul oraşului.

Sania uriaşă, trasă de doi cai puternici, desprinşi parcă din poveştile cu Feţi Frumoşi, purtaţi de cai cu puteri magice, a făcut senzaţie printre sucevenii care admirau parada de o parte şi de alta a străzii. Curând, sania s-a umplut cu o mulţime de urşi, ursari şi toboşari, iar caii, în trapul lor, mai că dansau pe ritmul tobelor ce răsunau în spatele lor, făcând lumea să se adune la ferestre.

 

Spectacol al datinilor populare, în centrul Sucevei

Când parada cetelor de urători a ajuns în centru, în faţa Palatului Administrativ, unde îi aşteptau cei care se află la conducerea judeţului şi municipiului Suceava –  preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, primarul Ion Lungu, vicepreşedinţii CJ, Vasile Ilie şi Dan Cadariu, precum şi viceprimarii Viorel Seredenciuc şi Lucian Harşovschi,din mijlocul lor s-a desprins un grup de urători, proveniţi din toate cele şase subzone etnografice din judeţ - Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Fălticeni şi Rădăuţi.

După datina străbună, la urătură nu a lipsit plugul cu boi, adus de la Mănăstirea Humorului.

După aceea, rând pe rând, colindători din cele 25 de localităţi s-au perindat prin faţa Palatului Administrativ, cu câte un mic recital de urături, o scenetă tradiţională de Anul Nou, cu dansul ursului, dansul căpriţelor, cu cel al căluşarilor, al bumbuţilor, Irozilor, etc. Unii şi-au etalat măştile hidoase, de draci, moşnegi cu nasul mare, înroşit de frig, alţii de cotoroanţe, unii s-au îmbrăcat în asistente medicale sau în doctori, alţi urători au venit cu costumele lor tradiţionale, de gospodari ai zonei pe care o reprezintă, aşa cum fetele din Vama se mândreau cu bundiţele lor împodobite cu blană de jder.

De acolo, s-au îndreptat spre Casa de Cultură a Sindicatelor, spre scena de pe care au dansat şi au cântat, până seara târziu, în faţa a mii de oameni, amintindu-le de tradiţiile transmise din generaţie în generaţie, de urăturile pline cu vorbe de duh şi învăţături de care omul să ia aminte tot anul, dacă vrea să-i meargă bine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urşi, capre şi urători au invadat străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 2190 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
Urşi, capre şi urători au invadat străzile Sucevei4.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei