Încălzirea locuinţelor, instituţiilor şi unităţilor de cazare turistică prin sistemul de termoficare centralizat în staţiunea Vatra Dornei a fost analizată, ieri, în Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, convocat de prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, la Vatra Dornei.
Întrunit de urgenţă, comitetul care îl are ca preşedinte pe prefect a constatat „managementul dezastruos în ceea ce priveşte pregătirea oraşului pentru iarnă” şi a dispus măsuri pe termen scurt şi mediu. Potrivit prefectului Popescu, administraţia judeţeană a aflat de la ziariştii Monitorului de Suceava că în Vatra Dornei furnizarea agentului termic a fost sistată timp de trei zile, deşi potrivit legii primarul oraşului ar fi trebuit să anunţe situaţia imediat.
„Am constatat la faţa locului că mai au 1000 mc de rumeguş, care le ajunge pentru 14 zile, nu au motorină şi nu au bani. Management dezastruos”, a declarat prefectul.
Popescu a arătat că a dispus ca Garda de Mediu Suceava să facă, până astăzi, inventarul firmelor care au obţinut autorizare mai rapidă în baza contractelor de furnizare a rumeguşului pentru centrala de la Vatra Dornei, precum şi verificarea modului în care acestea şi-au respectat obligaţiile contractuale.
Administraţiile trebuie să se adapteze la economia de piaţă
ITRSV a fost mandatată să poarte un dialog cu firmele de industrializare a lemnului pentru a se stabili ce cantităţi de rumeguş pot fi livrate oraşului-staţiune, iar Consiliul Judeţean va aloca, luni, cinci miliarde de lei vechi pentru a se achiziţiona 100 de tone de motorină, ca un combustibil alternativ.
„I-am explicat primarului că funcţionăm într-o economie de piaţă şi pentru a avea materie primă la centrală trebuie să se ocupe de aprovizionare şi transport, cu contracte şi grafice de aprovizionare clare. Ei nu au nici un grafic, nimic”, a spus prefectul.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că este total nemulţumit de implicarea administraţiei dornene în aprovizionarea centralei termice cu materie primă şi de faptul că aceasta nu a anunţat din timp la judeţ că are probleme. Flutur a spus că a convocat deliberativul judeţean într-o şedinţă extraordinară pentru a aloca ultimii bani din Fondul de rezervă al bugetului CJ, pentru Vatra Dornei. Cele 100 de tone de motorină le-ar ajunge dornenilor pentru încălzire două săptămâni.