O salbă de flori albe, de prun, cu miezul încărcat de polen, zâmbesc dulce la fereastră, în vreme ce afară, gerul îţi taie respiraţia, copacii sunt uscaţi, iar nămeţii acoperă totul în jur.
Chiar de e sfârşit de decembrie, casele tuturor ar putea fi decorate cu flori albe, roşii sau roz, de la ramuri de pomi fructiferi.
Secretul e o tradiţie străveche, o credinţă populară, transmisă din generaţie în generaţie, prin care, în ziua de 9 decembrie, atunci când se sărbătoreşte Zămislirea Sfintei Ana, trebuie să iei o crenguţă de pom fructifer şi să o pui în pământ, chiar şi într-un ghiveci de flori.
“E un obicei pe care l-am păstrat din Ardeal, l-am învăţat de la bunica mea, care an de an, pe 9 decembrie, lua ramuri de pomi şi le punea în glastră, în geam, iar de Crăciun deja erau înflorite toate. E o adevărată minune. 9 decembrie este data la care rugăciunile fierbinţi ale Anei şi Ioachim s-au împlinit, ea rămânând însărcinată şi dând apoi viaţă Mariei, cea care l-a adus pe lume pe Iisus. Am încercat să fac acelaşi lucru în altă perioadă a anului, dar nu a avut nici un efect”, spune George Celsie, inginer la Direcţia Silvică Suceava, la fereastra căruia crenguţele înflorite de pomi fructiferi dau o notă aparte sărbătorilor de iarnă.