Comuna Crucea a fost cooptată într-un amplu proiect naţional care vizează programe de educaţie. Scopul final al acestui proiect multi - regional este susţinerea accesului la educaţie a copiilor din categorii sociale dezavantajate, precum şi informarea şi formarea non-formală a părinţilor cu privire la folosirea unor alternative educaţionale non - violente în familie, încurajarea şcolarizării copiilor lor, prevenirea abandonului timpuriu al şcolii şi creşterea şanselor de a se integra pe piaţa muncii pentru copiii din aceste familii, atunci când vor atinge vârsta adultă.
Printre altele, proiectul prevede dezvoltarea de programe educaţionale pentru copiii şi părinţii lor, înfiinţarea unei ludoteci în fiecare centru, activităţi de integrare şi combatere a discriminării, în general servicii sociale complexe implementate de echipele locale multidisciplinare ale proiectului (cadre didactice, asistenţi sociali, psihologi).
Bugetul total al proiectului este de 18.180.158 de lei, iar printre comunele selecţionate pentru a participa la acest proiect se numără şi Crucea. Implementarea proiectului revine primarului Dorin Rusu şi directorului şcolii din Crucea, Mirela Bontea.
„Obiectivul prioritar al fiecărui Centru de Resurse şi Sprijin în Educaţie este prevenirea abandonului şcolar şi a părăsirii timpurii a şcolii pentru cel puţin 20 de copii preşcolari şi şcolari mici anual, iar pe parcursul celor 30 de luni de funcţionare, în fiecare comună cel puţin 60 de copii şi 50 de părinţi vor fi incluşi în proiect, beneficiind direct de activităţile educaţionale şi de integrare socială desfăşurate în centre”, a precizat primarul din Crucea.
Activităţile proiectului sunt direcţionate atât câtre copii preşcolari şi şcolari mici expuşi riscului de abandon şcolar sau de părăsire timpurie a şcolii sau celor neintegraţi în nici o formă de educaţie, cât şi către familiile acestora, din zone dezavantajate socio-economic, din mediul rural.