Sub titlul “Zestrea cu datini”, la Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni a avut loc, la începutul acestei săptămâni, o expoziţie de obiecte de artă populară pe care unii le mai păstrează prin case, prin satele noastre, care au fost aduse de elevi, de profesori şi au fost expuse în holul liceului. În cadrul unui spectacol au evoluat corul şcolii condus de profesorul Daniel Sinăuceanu şi grupul de colindători de la Clubul Copiilor Fălticeni, condus de învăţătorul Gheorghe Popa.
Parada costumelor populare şi poezia rostită de Briana Benţa, în vârstă de doar 5 ani, care a recitat o poezie foarte veche care se rostea înainte la şezători, au reuşit să creeze atmosfera de sărbătoare de altădată.
“Scopul este de a cultiva preţuirea pentru ceea ce este autentic, pentru tradiţii. Am dorit să recreăm acea poveste, acel cadru tradiţional, al sărbătorilor de demult, când colindele erau apreciate, când valorile erau preţuite. Ne dorim ca şi tinerii de astăzi să aibă aceleaşi sentimente”, a spus profesor Codrin Benţa.
De la preotul Neculau Tudorel, cel care slujeşte la capela din incinta colegiului, am aflat că acţiunea pe care au organizat-o elevii şi profesorii, reprezintă de fapt punctul de plecare în organizarea unui muzeu etnografic la Colegiul Naţional “Nicu Gane”.