Poliţiştii de la Circulaţie care au acţionat în trafic, pe străzile judeţului, de la începutul anului, au aplicat un număr imens de sancţiuni contravenţionale, fiind întocmite 84.000 de procese verbale de sancţionare. Practic, media zilnică a fost de peste 230 de amenzi aplicate. În timp ce mulţi şoferi se plâng că sunt vânaţi în trafic, mai marii Poliţiei Rutiere spun că prin prezenţa masivă în stradă a agenţilor şi aplicarea de sancţiuni unde este cazul accidentele pot fi cât de cât evitate, din acest punct de vedere statisticile pentru 2010 fiind îmbucurătoare.
De altfel, trebuie spus că în fiecare zi în trafic acţionează un număr de minimum 50 de oameni ai legii, condiţii în care se observă că numărul de sancţiuni date de fiecare nu este atât de mare.
Peste 1.600 de şoferi fără permise, 544 cu dosare penale
Dacă pentru zona municipiului Suceava, de exemplu, foarte multe amenzi sunt aplicate pentru opriri neregulamentare, în zona Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei agenţii au dat multe sancţiuni pentru lipsa luminilor la deplasarea pe DN 17 ori pentru lipsa centurilor de siguranţă.
În ceea ce priveşte municipiul Rădăuţi, există numeroase sancţiuni contravenţionale pentru căruţaşi şi, în sezonul cald, pentru motoscuterişti. Apoi, indiferent de ce punct al judeţului vorbim, amenzile pentru depăşirea limitelor de viteză au fost de ordinul zecilor în fiecare zi, asta după ce, la începutul anului, în dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră au intrat zece autospeciale noi, dotate cu radar.
În ceea ce priveşte abaterile mai grave, de la începutul anului, poliţiştii au ridicat permisele de conducere a 1663 de şoferi şi au întocmit nu mai puţin de 544 de dosare penale, foarte multe dintre acestea pentru consum de alcool. De altfel, consumul de alcool este o mare problemă în judeţ, statisticile arătând că un şofer băut provoacă în fiecare săptămână câte un accident cu morţi sau răniţi grav.
Scădere semnificativă a numărului de tragedii de pe şosele
„Dacă facem o comparaţie cu 2009, rezultatele sunt pozitive. Şi asta, în primul rând, pentru că numărul accidentelor rutiere grave înregistrate pe drumurile publice din judeţ a scăzut cu 63, iar numărul celor decedaţi este mai mic cu 14”, a declarat comisarul Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
În cifre, de la începutul anului, este vorba de 314 accidente grave, în care şi-au găsit sfârşitul 92 de persoane, iar 283 au fost rănite grav, cifre pozitive faţă de 2009, însă care reliefează că tragediile de pe şosele continuă să se petreacă des.
„Avem, din păcate, conducători auto care, nu de puţine ori, dau frâu liber cailor putere, punând în pericol viaţa unor oameni nevinovaţi. Sper ca în 2011 aceştia să fie mai disciplinaţi, să evite astfel posibilitatea de a fi amendaţi, dar mai ales să evite producerea de tragedii pe şosele”, a mai spus şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
(21 dec 2010, 19:10:08