Ritualul preparării porcului tăiat de Ignat poate fi văzut, astăzi, la Muzeul Satului Bucovinean, de lângă Cetatea de Scaun a Sucevei. La ora 10.00, un porc sacrificat tradiţional cu cuţitul, fără asomarea impusă de normele europene, va fi adus în incinta muzeului, unde vizitatorii vor putea vedea „pe viu” toate celelalte etape: pârlire cu foc de paie, spălare, tranşare şi preparare.
Salariaţi ai muzeului vor face demonstraţii practice de pregătire a tobei, cârnaţilor, caltaboşilor şi a altor preparate care fac deliciul mesei tradiţionale de Crăciun.
Odată cu demonstraţiile de preparare, specialiştii de la Muzeul Bucovinei vor spune vizitatorilor şi povestea de Ignat şi istoricul bucatelor pentru masa de Crăciun, deci va fi un film vorbit al tradiţiilor şi obiceiurilor din Bucovina.
Evenimentul de astăzi de la Muzeul Satului face parte din programul „Crăciun în Bucovina”, derulat de Consiliul Judeţean Suceava.
În cadrul aceluiaşi program şi în aceeaşi locaţie, duminică, la ora 17.00, va avea loc un spectacol de colinde tradiţionale. Luni, „Colindăm la Mălini”, marţi la Poiana Stampei şi Pojorîta şi miercuri la Mănăstirea Humorului; toate spectacolele încep la ora 17.00. La Suceava, la ora 17.36, începe „Noaptea cea mai lungă”, cu o cruce de lumânări la monumentul dedicat Eroilor Revoluţiei Române, în Piaţa Drapelului, un medalion personalitate bucovineană- Ion Beldeanu, o expoziţie de pictură şi un concert de colinde la Muzeul de Istorie.
Joi, „Colinda colindelor” va fi la ora 13.00, la Suceviţa, iar de la ora 17.00, în toate oraşele sucevene Moş Crăciun îşi va dezlega desaga în Orăşelele copiilor.
Vineri, în Ajunul Crăciunului, la Suceviţa va fi organizată o expoziţie gastronomică cu mâncare de post, iar în case ţărăneşti din Vatra Moldoviţei, Mănăstirea Humorului, Coşna, Vama, Mălini, Straja, Botoşana şi Poiana Stampei se vor derula programe speciale de datini şi obiceiuri. Concertul de Crăciun va fi în acest an la Gura Humorului, la ora 17.00.
(18 dec 2010, 12:30:26