Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 dec 2010 - Anul XV, nr. 298 (4589)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Confirmare

Asistenta medicală care a murit în Spitalul Suceava era bolnavă de meningită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Daniela Rudişteanu, asistenta medicală de la Centrul de Dializă Braun din municipiul Suceava care a murit miercuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă, suferea de meningită, aşa cum au suspectat medicii care s-au ocupat de caz, şi a decedat din cauza acestei boli. Aşa a stabilit necropsia efectuată joi.

Ieri, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, a confirmat diagnosticul şi a precizat că în acest caz s-au luat măsuri speciale, date fiind potenţialul contagios al bolii de care suferea Daniela Rudişteanu, meseria şi locul de muncă al acesteia. Medicul a explicat că orice tip de meningită, inclusiv cea pneumococică de care suferea asistenta medicală, presupune şi riscul izbucnirii unei epidemii, dar a apreciat că acest caz este mai degrabă unul izolat, „un accident”.

Totuşi, spune doctorul Ludovic Abiţei, au fost luate câteva măsuri speciale la Centrul de Dializă la care lucra asistenta medicală, avându-se în vedere că nu se ştie de unde ar fi putut contactat femeia microbul. Măsurile urmăresc să stabilească eventuala prezenţă a pneumococului în această unitate sanitară sau la personalul sanitar angajat.

 

Nu se ştie de unde a contractat asistenta medicală microbul

„Sunt mai mult nişte măsuri de prevenţie, avându-se în vedere că este vorba de o unitate medicală. Am luat probe din aerul respirat, de pe suprafeţe şi de tegumentele cadrelor medico-sanitare”, a spus şeful DSP. El a adăugat că la Centrul de Dializă Braun, în baza unui contract încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică, se fac regulat verificări igienico-sanitare, aşa numitele teste de sanitaţie, iar până acum toate analizele au ieşit bine. Ultimul control de acest gen a fost efectuat chiar marţi, cu o zi înainte ca Daniela Rudişteanu să moară.

Până la deschiderea Centrului de Dializă Braun din municipiul Suceava, Daniela Rudişteanu a lucrat în secţia Nefrologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Ea avea 36 de ani, iar în luna februarie a anului viitor urma să se căsătorească.

Daniela Rudişteanu a fost internată în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă miercuri dimineaţă, cu dureri puternice de cap, şi a murit la circa şase ore de la prezentarea la această unitate sanitară, în ciuda eforturilor făcute de medici pentru a o salva. Analizele de laborator care i s-au efectuat pe perioada internării au confirmat că a fost vorba de o infecţie microbiană cu pneumococ. Necropsia efectuată ulterior a confirmat meningita drept cauză a decesului.

De menţionat că asistenta medicală a suferit şi în trecut de meningită, ea mai fiind diagnosticată de patru ori cu această afecţiune.

 

39 de cazuri de meningită în judeţ, în acest an

Meningita este o infecţie a fluidului cerebrospinal care se află între oasele craniului şi creier. Afecţiunea este de obicei cauzată de o infecţie bacteriană (cum a fost şi în cazul asistentei medicale) sau virală. Determinarea originii virale sau bacteriene a infecţiei este importantă deoarece acest element determină severitatea şi tratamentul bolii. Meningita virală este în general mai puţin gravă şi se vindecă fără un tratament specific. Pe de altă parte, meningita bacteriană poate avea forme severe, cu o evoluţie rapidă spre deces.

În cazul meningitei bacteriene este de asemenea importantă şi identificarea tipului de bacterie care a cauzat-o, deoarece unele antibiotice pot preveni răspândirea anumitor tipuri de infecţii care duc la meningită. Medicii spun că unele forme de meningită bacteriană sunt contagioase, bacteriile răspândindu-se prin secreţii ale tractului respirator, prin tuse şi sărut. Din fericire, nici una dintre bacteriile care cauzează meningita nu este la fel de contagioasă ca răceala comună sau gripa şi nu se răspândeşte prin contact normal sau prin simpla inhalare a aerului expirat de o persoană bolnavă de meningită bacteriană.

În judeţul Suceava, în acest an au fost semnalate 39 de îmbolnăviri prin meningită, însă până la Daniela Rudişteanu nu a mai fost înregistrat nici un deces. Din cele 39 de cazuri de meningită, zece au fost bacteriene, iar 28 de altă natură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistenta medicală care a murit în Spitalul Suceava era bolnavă de meningită.
 Vizualizări articol: 1020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 10 voturi
Asistenta medicală care a murit în Spitalul Suceava era bolnavă de meningită4.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei