Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 dec 2010 - Anul XV, nr. 297 (4588)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Afecţiuni de sezon

Zeci de persoane ajung zilnic la Urgenţele Spitalului Suceava, din cauza capriciilor vremii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tot mai multe persoane ajung la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberiu Brădăţan, a arătat că numărul de prezentări ca urmare a vremii capricioase a crescut în ultima săptămână, iar mare parte din pacienţi sunt copii.

Medicul a explicat că, într-o singură zi, din aproximativ 200 de persoane care se prezintă la UPU, un procent de peste 15% sunt minori cu afecţiuni respiratorii. Un procent similar îl reprezintă şi cei care au suferit diferite traumatisme după ce au alunecat pe gheaţa formată pe străzi şi trotuare. În creştere, dar nu atât de spectaculoasă, sunt şi afecţiunile cronice acutizate în rândul adulţilor, cum ar fi bronşitele cronice, afecţiunile neurologice şi cele cardiace. În schimb, în ultima săptămână nu s-a înregistrat nici un caz de degerături sau hipotermie severă, însă medicii se aşteaptă şi la astfel de cazuri.

 

Iarna, sistemul imunitar este mai slăbit, iar organismul mai vulnerabil în faţa bolilor

Frigul, scăderea presiunii atmosferice şi creşterea umidităţii aerului îşi pun amprenta asupra sănătăţii fizice, accentuând anumite suferinţe deja existente. În plus, sistemul imunitar este mai slăbit iarna, iar organismul este mai vulnerabil în faţa bolilor. Pe de altă parte, virusurile de răceală şi gripă supravieţuiesc mai mult în condiţii de frig şi de umezeală, putând fi transmise foarte uşor, mai ales prin strănut sau prin contact direct. Cei mai expuşi sunt vârstnicii, copiii şi persoanele care suferă de o afecţiune cronică şi au sistemul imunitar slăbit. De asemenea, iarna creşte şi riscul de bronşită şi de pneumonie, crizele de astm fiind şi ele mai frecvente.

În plus, studiile arată că aproape 90% dintre persoanele care suferă de afecţiuni reumatismale sesizează o intensificare a simptomelor atunci când stau în frig şi în umezeală. Atunci când temperaturile scad brusc, vasele de sânge se contractă, ceea ce îngreunează capacitatea inimii de a pompa sângele în corp. De asemenea, la frig, vâscozitatea sângelui este mai ridicată şi ritmul cardiac creşte, fapt pentru care cei care suferă de o boală cardiovasculară riscul de a suferi un infarct este mai mare în sezonul rece.

 

Recomandările medicilor

Având în vedere toate aceste aspecte, pentru perioada cu temperaturi scăzute, medicii recomandă evitareadeplasărilor în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care deplasarea este absolut necesară se recomandă folosirea de mijloace de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc.. Alte sfaturi constau în consumarea de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume, evitarea consumului de băuturi alcoolice, acordarea unei atenţii speciale copiilor (îndeosebi evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate), evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, sunt sfătuite să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, pentru a nu crea premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a nu favoriza apariţia degerăturilor sunt alte recomandări ale medicilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de persoane ajung zilnic la Urgenţele Spitalului Suceava, din cauza capriciilor vremii.
 Vizualizări articol: 858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de persoane ajung zilnic la Urgenţele Spitalului Suceava, din cauza capriciilor vremii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei