Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au în cercetare o nouă reclamaţie privind presupuse fraude la concursurile pentru titularizare în învăţământ. Una care se adaugă multor altora care s-au transformat în dosare penale ce nu au avut nici o finalitate, cercetările blocându-se înainte de a ajunge în instanţă.
Ultimul profesor care a decis să se lupte cu mai marii din conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava se numeşte Dragomir Vicenţiu Chiseliţă şi predă materia biologie. Acesta consideră că la concursul de titularizare din anul 2008 i s-au făcut mai multe nedreptăţi, iar profesori care au luat note mai mici au fost numiţi titulari pe posturi care, oficial, nici nu erau scoase la concurs.
Acesta a adunat şi documentele care aruncă semne de întrebare asupra concursului şi de la care a plecat şi ancheta Poliţiei. Concret, Dragomir Vicenţiu Chiseliţă a depus la dosar „Lista posturilor vacante titularizabile valabile pentru anul şcolar 2008-2009”, listă care fusese afişată la IŞJ Suceava şi care cuprindea locurile care erau disponibile pentru concursul ce s-a desfăşurat în 16 iulie 2008. Pe acea listă, în dreptul posturilor disponibile la catedra biologie, figurează mai multe opţiuni, însă nu şi un post liber la Şcoala Generală Salcea. Profesorul reclamant a obţinut nota 7,50 şi a fost repartizat pe un post la Şcoala Generală Todireşti. Stupoarea acestuia a venit ulterior, când, printr-o decizie oficială, depusă şi aceasta la dosarul ajuns la poliţie, a aflat că o colegă, Carmen Anda Bosînceanu, care obţinuse doar nota 6,75, a fost titularizată în urma aceluiaşi concurs pe postul de la Salcea, care nu figura pe listă. Trebuie spus că legislaţia în vigoare prevede că un profesor poate deveni titular pe post doar dacă are minimum nota 7.00.
Carmen Anda Bosînceanu ar fi trebuit astfel, pentru a se putea titulariza, să conteste nota obţinută iniţial la concursul de titularizare, 6,75, dar Dragomir Vicenţiu Chiseliţă se îndoieşte că această contestaţie a fost făcută sau că punctajul a fost corect acordat.
Argumentele profesorului
„Postul respectiv a fost atribuit ilegal doamnei Bosînceanu. În primul rând el nu a existat pe lista celor scoase la concurs şi apoi aceasta nu avea nota minimă necesară titularizării prevăzută de legislaţie. Consider că postul a fost pur şi simplu ascuns, fiind rezervat acestei doamne. Menţionez că în cazul în care acesta era pe lista IŞJ Suceava, în fişa cu opţiuni aş fi completat evident Salcea în loc de Todireşti, o navetă de 20 de kilometri fiind preferabilă uneia de 60 de kilometri”, precizează cadrul didactic în plângerea înaintată la poliţie.
Trebuie spus că acesta a reclamat şi ascunderea unui post de titularizare la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, însă aici instanţa deja s-a pronunţat şi nu i-a dat câştig de cauză. Diferenţa este însă că acum există o mulţime de documente pe baza cărora poliţia a demarat o anchetă şi care vizează mai multe titularizări suspecte.
Oficialii de la IŞJ admit că postul a apărut mai târziu pe liste, însă spun că totul a fost legal
Decizia de titularizare a profesoarei Bosînceanu la Salcea este semnată de profesorii Valentin Gheorghe Buda Niga şi Teodora Alexandra Chirilă, inspectori şcolari, precum şi de inspectorul general Petru Carcalete.
Profesoara Alexandra Chirilă este cea care a prezentat punctul de vedere al IŞJ, identic cu cel înaintat poliţistului care se ocupă de acest caz. Ea a admis că postul de la Şcoala Salcea nu a figurat iniţial pe lista celor scoase la concurs, motivaţia fiind că profesoara care îl ocupase până în 2008 a renunţat la el mai târziu.
„Imediat, conform Legii, postul a devenit vacant în şedinţă publică. El a apărut după etapa de transfer în preajma examenului de titularizare şi atunci a şi fost adăugat în listă, listă existentă şi acum pe site-ul Ministerului Educaţiei”, ne-a declarat aceasta.
Reclamantul spune însă că argumentele inspectorilor şcolari nu stau în picioare. El a depus la Poliţie o prevedere ministerială de la acea vreme conform căreia lista cu posturi titularizabile este una singură şi nu mai putea fi modificată după data de 26 mai 2008.
Nereguli flagrante sesizate în 2006, fără nici o finalitate
În privinţa scandalurilor mai vechi legate de nereguli la concursurile pentru titularizare în învăţământ, cel mai mare ecou l-a avut cel izbucnit în 2006, atunci când adjunctul IŞJ de la acea vreme, Niculai Barbă, a descoperit mai multe cazuri de titularizări ilegale vizibile de la o poştă. S-a adus atunci în atenţia opiniei publice cazul unui profesor titularizat deşi la examen luase nota 3,65, acesta fiind doar exemplul cel mai flagrant, iar în cauză era vorba inclusiv de semnături ale mai marilor IŞJ falsificate. Luaţi la întrebări la acea vreme, directorii şcolilor în care s-au făcut astfel de titularizări au pus totul pe seama unor greşeli.
O plângere înaintată de adjunctul IŞJ a ajuns în 2006 la Serviciul de Investigare al Fraudelor din cadrul Poliţiei, a fost în cercetare la această structură, dosarul penal fiind trimis apoi la Parchet cu rezoluţie de începere a urmăririi penale.
Niculai Barbă spune că a fost chemat ultima oară pentru a da o declaraţie procurorilor în urmă cu doi ani, însă ulterior nu a mai aflat nimic despre cursul cercetărilor.
Rămâne de văzut cum vor decurge cercetările şi în cazul profesorului Chiseliţă, profesor care se teme ca şi dosarul său să nu se piardă pe undeva.
(17 dec 2010, 11:03:04