Informaţiile despre planurile de dezvoltare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava vor fi oferite, de acum încolo, cu foarte multă zgârcenie de administraţia judeţeană. Explicaţia oferită de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost aceea că fondurile europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport aerian sunt vânate de toate aeroporturile din Regiunea Nord-Est, respectiv cele din Iaşi şi Bacău, astfel încât „nu întotdeauna este bine să pui în gardă vecinii cu ce facem şi până unde am ajuns”.
Ieri, deliberativul judeţean a aprobat alocarea a 160 de mii de lei din fondul de rezervă al bugetului judeţean pentru reactualizarea studiului de fezabilitate „Modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj prin includere turn control şi profilare teren pentru instalare ILS-DME”. Potrivit lui Flutur, studiul este necesar accesării unei finanţări din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Sectorial Transport. Studiul trebuie finalizat până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor pentru a se depune solicitarea de finanţare. Suma de care are nevoie aeroportul sucevean este de 40,5 milioane euro.
Consilierii judeţeni au aprobat proiectul în unanimitate, liberalul Brînduşel Nichitean afirmând chiar că grupul PNL din CJ susţine alocarea de maximum de resurse de la bugetul judeţean pentru aerogară. „Aeroportul să fie prioritate zero pe 2011”, a spus Nichitean.
Flutur: „Ca să fii eligibil în faţa Comisiei Europene trebuie să dai utilitate multiplă aeroportului”
Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a îndemnat la prudenţă când e vorba despre discuţii care au ca subiect aeroportul. „Când e vorba de priorităţi pe regiuni trebuie să fim prudenţi în ceea ce discutăm, pentru că toată lumea se simte îndreptăţită să aibă aeroport. Suntem foarte avansaţi cu documentaţia la Ministerul Transporturilor şi ne mai trebuie această completare la studiul de fezabilitate, ca în luna ianuarie să facem demersurile pentru a fi şi noi luaţi în calcul cu modernizarea aeroportului. Oricâţi bani am băga de la bugetul judeţean, nu avem resurse de modernizare, trebuie să accesăm un program european, pe care îl aşteaptă toţi”, a spus Flutur.
În paralel cu pregătirile pentru accesarea POS Transporturi, specialiştii din CJ lucrează la implementarea unui sistem de transport intermodal, tot cu finanţare din fonduri europene. Acest sistem presupune şi o bretea de cale ferată de la Văratec la aeroport, pentru transportul de mărfuri.
„Ca să fii eligibil în faţa Comisiei Europene trebuie să dai utilitate multiplă aeroportului. Noi avem posibilitatea de prelungire a pistei şi staţie de transfer cargo, iar UE este interesată ca pe graniţa de Est să aibă aşa ceva”, a precizat Flutur.
(17 dec 2010, 17:33:03