O asistentă medicală de la Centrul de Dializă Braun din municipiul Suceava, care până la deschiderea acestei unităţi sanitare private a lucrat în secţia Nefrologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, a murit miercuri, medicii suspectând că decesul s-a produs ca urmare a unei meningite. Femeia avea 36 de ani, iar în luna februarie a anului viitor urma să îmbrace rochia de mireasă.
Pacienta a fost internată în secţia de Boli Infecţioase miercuri dimineaţă, după ce toată noaptea s-a simţit rău. Ea acuza dureri puternice de cap şi a murit la circa şase ore de la prezentarea la spital, în ciuda eforturilor făcute de medici pentru a o salva.
A fost bolnavă de meningită în trecut
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat ieri că în acest caz este suspectată o meningită pneumococică, dată fiind simptomatologia şi evoluţia rapidă spre deces. El a explicat că pneumococul este un germene foarte periculos dacă se localizează în altă parte decât la plămâni.
„Dacă se cantonează în meninge poate avea o evoluţie fulminantă. Este posibil să fi blocat centrii respiratori deoarece nu a reacţionat la manevrele de resuscitare. A fost chemată şi Ambulanţa, însă nu s-a mai putut face nimic”, a spus responsabilul de relaţiile cu presa.
Directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Pascal, a precizat ieri că analizele de laborator efectuate asistentei medicale pe perioada internării la Spitalul Judeţean de Urgenţă au confirmat că a fost vorba de o infecţie microbiană cu pneumococ.
Necropsia va stabili cauza exactă a decesului
Medicul a arătat că pacienta a mai fost diagnosticată în trecut cu meningită, însă a precizat că se aşteaptă rezultatele necropsiei. “A mai avut câteva episoade de meningită, însă doar necropsia va lămuri cauza exactă a decesului”, a spus reprezentantul DSP.
Meningita pneumococică este o formă mult mai gravă, iar riscul ca pacienţii să-şi piardă viaţa este mai mare decât la celelalte tipuri de meningită din cauza faptului că se întâlneşte la organismele foarte slăbite. Primele simptome ale acestei afecţiuni sunt durerile de cap, greaţa, vărsăturile, urmate de febră. Boala se transmite pe cale aerogenă şi impune internarea imediată a bolnavului. Afecţiunea este cu mult mai gravă deoarece pneumococul este mai rezistent la tratament iar, în plus, faptul că bolnavii au organismul slăbit încetineşte procesul de vindecare.
(17 dec 2010, 11:49:51