Un incendiu foarte violent, sesizat cu întârziere şi la care pompierii nu au putut ajunge la timp, a lăsat un imens dezastru în urmă. Trei case au fost mistuite de foc, proprietarii abia reuşind să iasă din locuinţe şi să-şi salveze animalele. Pagubele materiale sunt imense, însă şi mai grav este că în plină iarnă nouă oameni au rămas fără acoperiş deasupra capului.
Focul a fost anunţat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava ieri dimineaţă, în jurul orei 3.40. Apelul de urgenţă anunţa că un incendiu de mari proporţii a izbucnit în satul Soloneţu Nou, comuna Cacica. Focul pornise din spatele casei cu etaj a lui Cazimir Longher şi s-a extins mai întâi la vecinul Hendric Revai şi apoi la următorul vecin, Nicolaie Tcaci. Pompieri de la Garda de Intervenţie Solca, Detaşamentele Rădăuţi şi Suceava, apoi şi de la Grupa Operativă a ISU, sprijiniţi şi de lucrătorii de la Serviciile Voluntare Arbore şi Cacica, au plecat rând pe rând spre locul incendiului.
Factorii care au transformat incendiul într-un dezastru
Din păcate, au existat cel puţin trei factori care, cumulat, au transformat incendiul într-un dezastru. După cum a precizat colonelul Vasile Huianu, şeful Centrului Operaţional din cadrul ISU, cel care a coordonat intervenţia de la faţa locului, prima problemă a fost legată de momentul în care a fost sesizat incendiul. Deoarece în locuinţa lui Longher (care era în renovare, proprietarul lucrând la modernizarea ei şi fiind în ultima fază a lucrărilor) nu locuia nimeni, focul, izbucnit în plină noapte, nu a fost sesizat, astfel că flăcările s-au extins fără ca cineva să-şi dea seama. Practic, în momentul în care a fost făcut apelul la 112, focul se propagase deja şi la a doua casă, a familiei Hendric. Apoi, a doua mare problemă, locuinţele erau pe structură din lemn, în curţi se aflau mari cantităţi de furaje, astfel că focul a avut mediul prielnic să se extindă, asta după ce şi o butelie din prima casă explodase şi amplificase şi ea foarte mult flăcările.
Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, pompierii au întârziat cu aproximativ o oră şi jumătate intervenţia după ce autospecialele nu au putut urca zona de deal abrupt spre respectivele case, zonă care, acoperită cu zăpadă, era un adevărat derdeluş. În cele din urmă, maşinile de stingere a incendiilor au fost tractate de o wolă şi de un buldoexcavator.
S-au trezit din somn în infern
Focul a fost stins abia ieri în jurul amiezii, oamenii din sat muncind apoi până spre seară pentru a căra mormanul de bunuri arse, de pe locul pe care până marţi noapte era casa familiei Revai.
„Eram în casă, dormeam, când m-am trezit că deja ardea, abia au ieşit din casă nevasta şi copilul, era un fum cumplit de nu vedeai nimic. La un moment dat a bubuit o butelie şi când a ţâşnit focul nu am mai putut face nimic... am încercat cu găleţile, dar fără folos. Am ieşit din casă doar cu ce aveam pe noi”, a relatat clipele de coşmar Hendric Revai, din casa căruia nu a mai rămas absolut nimic. Împreună cu soţia şi copilul acesta se va muta temporar la un frate.
În casa familiei Tcaci locuiau şase suflete. Părinţii şi patru copii. Şi ei au plecat „peste deal”, la rude. Ambele familii sunt sărace şi se gândesc acum cine şi când le va ajuta să-şi ridice un nou acoperiş deasupra capului.
„Flăcări mai mari decât casa, fum de te înecai pe loc”
„Daţi-vă seama ce era aici, flăcări mai mari decât casa, fum de te înecai pe loc, în rest beznă... coşmar”, relata unul dintre martorii oculari.
Pagubele, de ordinul miliardelor de lei vechi, au fost contabilizate de pompieri.
„Au ars casa şi anexele, mai exact o bucătărie, două magazii, un depozit pentru lemne şi o centrală termică, aparţinând primului proprietar, casa, un depozit de furaje, un adăpost de animale, zece mc de lemn de foc, trei tone de furaje şi alte bunuri ale celui de-al doilea proprietar, pe suprafaţă totală de 213 mp, şi acoperişul casei celui de-al treilea proprietar, pe o suprafaţă de 56 mp”, a precizat locotenentul Ioana Istrati, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava. Din păcate, şi în cazul celui de-al treilea proprietar, Nicolaie Tcaci, casa, deşi salvată parţial, este grav compromisă, fiind nevoie de mari investiţii pentru a redeveni locuibilă.
De la ce a izbucnit focul
Din ancheta pompierilor rezultă că la gospodăria lui Cazimir Longher, marţi seară, până în jurul orei 20.00, s-a aflat echipa de muncitori care lucra la modernizarea locuinţei. Focul a izbucnit însă la câteva ore bune după ce au plecat aceştia, după miezul nopţii. Coşul de fum al unei sobe aflate într-o bucătărie din spatele casei, folosită pe timpul zilei, a declanşat, se pare, dezastrul. Din primele cercetări rezultă că, vechi şi neizolat, coşul a produs efect termic, iar acoperişul s-a aprins. Cum echipa de muncitori era plecată de mult şi nu a fost nimeni care să observe focul mocnit, acoperişul bucătăriei s-a aprins, iar de aici a urmat dezastrul.
(17 dec 2010, 07:48:39