Peste 1200 de familii din cartierul sucevean Burdujeni Sat au de ieri acces la reţelele de apă potabilă şi canalizare, ca urmare a unei investiţii ISPA începută din 2008.
Sistemul de umplere a rezervorului de 500 de metri cubi care alimentează locuinţele de pe 27 de străzi a fost pornit de primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, marcând momentul în care un cartier mare al Sucevei a fost conectat la civilizaţie, prin racordarea sa la apă potabilă şi canalizare.
Inaugurarea noului rezervor de apă potabilă, construit în întregime prin proiectul ISPA, a avut loc ieri dimineaţă, în prezenţa unui sobor de preoţi, care au sfinţit locul, a reprezentanţilor ACET, ai Primăriei Suceava, dar şi ai constructorului, TMUCB Iaşi.
“Dacă în 2008 porneam proiectul ISPA tot de aici, din Burdujeni Sat, după doi ani inaugurăm primul rezervor construit integral pe proiectul ISPA, care asigură alimentarea cu apă a cartierului Burdujeni Sat.
Este vorba de un rezervor de 500 de metri cubi şi o staţie de clorinare automată.
Apa vine din sursa de la Berchişeşti, i se face analiza automat, iar în măsura în care nu are parametrii corespunzători, staţia de clorinare intră în funcţiune şi reglează parametrii. Această staţie funcţionează pe două componente –prin forţa gravitaţională, pentru partea de jos a cartierului Burdujeni Sat, iar pentru partea de sus, apa ajunge la case cu ajutorul pompelor”, a declarat primarul Ion Lungu, după ce a apăsat butonul de pornire a instalaţiei de pompare a apelor în cartierul Burdujeni Sat.
Împreună cu directorul societăţii de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare din judeţ, Ştefan Groza, Lungu a mers în casa unui gospodar din Burdujeni Sat, Ilie Şpac, pentru a bea din apa de Berchişeşti care curge acum la robinet.
“Este o apă de calitate, foarte curată şi bună. Mulţi din ţară ne invidiază pentru că avem o apă atât de bună”, a spus Ion Lungu, după ce a servit un pahar de apă în casa gospodarului.
Reţelele de apă şi canalizare, extinse la alţi 25.000 de suceveni
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a ţinut să anunţe continuarea lucrărilor ISPA din Suceava şi extinderea lor la nivel judeţean, printr-un proiect de 120 de milioane de euro care va demara de anul viitor.
“Un vis al celor din Burdujeni, de a bea apă din Moldova, o apă mai bună, s-a împlinit, datorită primarului Ion Lungu. Pentru anul viitor am pregătit marele program de 120 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro vor fi alocaţi aglomerării urbane Suceava, care include şi Salcea.
Avem în vedere reabilitarea a 75 de puţuri de captare de la Berchişeşti şi extinderea reţelelor de apă cu 56 km şi canalizare 36 km.
Efortul pe care îl facem va fi uriaş, pentru că vor fi 25.000 de beneficiari la canalizare şi 20.000 de familii la apă”, a declarat Gheorghe Flutur.
Gaz metan şi străzi asfaltate
Conducerea administraţiei locale a precizat că eforturile de transformare a cartierului Burdujeni Sat într-un cartier modern nu se opresc aici, pentru că se doreşte în continuare aducerea gazului metan, precum şi asfaltarea străzilor, care sunt acoperite doar cu balast.
“Avem încă de lucru în Burdujeni Sat. Avem o problemă pe care sper să o rezolvăm cu ajutorul deputaţilor Ioan Bălan şi Orest Onofrei, care, din păcate, nu au putut fi prezenţi aici, dar ne sprijină în intenţiile noastre de a aduce gazul metan în această zonă. Este un lucru paradoxal – avem bani în cont, dar nu putem aduce gazul pentru că suntem obligaţi să facem o investiţie din bani publici şi să o transferăm gratuit la un operator privat, E.ON Gaz, ceea ce nu este permis.
Sper să se rezolve acest lucru cât mai repede şi până la sfârşitul mandatului să aducem gazul metan şi în Burdujeni Sat. De asemeni, ne dorim să asfaltăm toate străzile din Burdujeni Sat, care, deşi i se spune sat, este un cartier rezidenţial al Sucevei şi vom face tot posibilul să îl aducem la acelaşi standard de civilizaţie ca şi celelalte cartiere”, a adăugat primarul Sucevei.
Prin proiectul ISPA, în Burdujeni Sat au fost extinse reţelele de apă potabilă pe o distanţă de 23 de kilometri, pe un număr de 27 de străzi, fiind branşate până acum peste 1200 de locuinţe.