Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), structura centrală, au reţinut 17 dintre cele 60 de persoane audiate, în urmă cu o zi, când au avut loc 46 de percheziţii în Bucureşti şi în nouă judeţe, printre care şi Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări privind punerea în funcţiune a mai multor fabrici ilegale de ţigări.
Dintre cei doi suceveni săltaţi luni dimineaţă, doar unul s-a întors acasă. Este vorba de Mircea Lăzăreanu, în vârstă de 74 de ani, proprietarul unui depozit situat în cartierul Iţcani. În cazul acestuia se pare că un factor esenţial în decizia procurorilor de a nu-l reţine a fost vârsta, deşi indicii despre implicarea sa în ceea ce trebuia să fie o adevărată fabrică de ţigări pentru piaţa neagră erau suficiente.
În schimb, celălalt sucevean, Gheorghe Catargiu, de 40 de ani, nu a beneficiat de indulgenţă şi pe numele său anchetatorii au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, iar aseară a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Cu ocazia percheziţiilor de la Suceava s-au descoperit o instalaţie pentru fabricarea şi ambalarea ţigărilor, dar şi 5,5 tone de tutun. Fabrica ilegală se afla la Suceava de la finele anului 2009, dar se pare că nu a fost folosită.
Reţeaua a funcţionat aproape doi ani
Cei 17 suspecţi reţinuţi sunt acuzaţi de contrabandă cu produse accizabile cu tutun prin eludarea taxelor datorate bugetului de stat.
Potrivit probelor existente la dosar, cei 17 sunt suspectaţi că au introdus în România utilaje pentru fabricarea şi ambalarea ţigărilor, materie primă şi materiale aferente procesului de producţie, punând în funcţiune mai multe fabrici ilegale de producţie a ţigaretelor contrafăcute. Ancheta în acest caz, derulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 37 de persoane, cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, specializat în contrabanda cu produse accizabile cu tutun prin eludarea taxelor datorate bugetului de stat.
Învinuiţii au introdus în România utilaje pentru fabricarea şi ambalarea ţigărilor, materie primă şi materiale aferente procesului de producţie, şi au pus în funcţiune mai multe fabrici ilegale.
În perioada ianuarie 2009 - decembrie 2010, patru dintre liniile de producere şi ambalare ţigarete introduse în România au fost amplasate în vederea demarării producţiei clandestine, în afara unui antrepozit fiscal, în următoarele locaţii: localitatea Titu - judeţul Dîmboviţa, localitatea Tulgheş - Hargita, Horezu - Vâlcea şi Preoţeşti - Neamţ, aceasta din urmă fiind mutată ulterior de către membrii grupării în municipiul Suceava.
Luni, au fost efectuate 46 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Vâlcea, Bacău, Vaslui, Alba, Harghita, Ilfov, Galaţi, Iaşi, ocazie cu care au fost ridicate cinci utilaje de producere şi ambalare ţigări (trei de la Harghita şi doi de la Suceava), o linie completă de producţie ţigări (Vâlcea), cantitatea de 15 tone tutun, saci conţinând ţigări Plugaru, 264.000 ţigări Doina, 650.000 de timbre, blanchete, filtre, o factură de import linie de fabricaţie ţigări şi o ştampila având impresiunea Vama Iaşi.