Cele zece spitale din judeţul Suceava au şanse să nu se afle pe lista celor 200 pe care Ministerul Sănătăţii le va închide, de anul viitor. Deşi încă nu a fost finalizată evaluarea „rentabilităţii” unităţilor spitaliceşti sucevene, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a declarat că, având în vedere că Suceava este unul dintre cele mai întinse judeţe din ţară, că este un judeţ de tranzit şi turistic, interesul său este ca asistenţa medicală primară şi spitalicească să fie asigurată peste tot.
„Mă interesează ca toate localităţile judeţului să fie acoperite cu asistenţă medicală primară şi spitalicească. În orice strategie, cel mai important e omul, cei 708 mii de locuitori ai judeţului Suceava şi cei care vin să ne viziteze sau în tranzit trebuie să fie asistaţi şi de la asta pornim. De aici discutăm despre reţeaua de spitale”, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, Gheorghe Flutur.
Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că şi în sistemul sanitar este importantă competiţia, „cine se dotează şi cum se dotează”, că „piaţa şi viaţa îţi arată că trebuie să te adaptezi”, dar accesul la sistemul medical va fi prioritar.
„Dacă starea de sănătate a oamenilor- şi le urez multă sănătate- va face să nu fie nevoie de atâtea spitale e în regulă, va trebui să dăm altă destinaţie spaţiilor. Dar trebuie să pornim de la ideea că fiecare cetăţean al acestui judeţ trebuie să aibă asistenţa din partea medicului de familie şi un spital în apropierea lui. Nu am prejudecăţi în acest domeniu. Descentralizarea înseamnă şi răspunderi la noi, la autorităţile locale şi judeţene, şi trebuie să ni le asumăm. Fiecare trebuie să facă un pas, şi cel care oferă servicii medicale şi cel care are nevoie de servicii medicale”, a afirmat Flutur.
Spitalul de Urgenţă îşi păstrează secţia de pneumoftiziologie
În ceea ce priveşte închiderea spitalelor sau secţiilor de pneumoftiziologie, care deja a început în judeţele din vestul şi sudul ţării, Flutur a precizat că această secţie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava tocmai a fost modernizată. Acest lucru face ca, cel puţin în judeţul Suceava, bolnavii cu probleme pulmonare, inclusiv TBC, să poată beneficia în continuare de asistenţă medicală de specialitate, cu atât mai mult cu cât statisticile arată că în primele nouă luni ale acestui an numărul bolnavilor cronici TBC aflaţi în evidenţele DSP Suceava era de 499 de persoane. În anul 2009, DSP a avut 542 de suceveni înregistraţi cu aşa-numita „boală a sărăciei”.