Renunţarea poliţiştilor la uniformă şi reprofilarea spre o muncă mai puţin onorantă, dar mai bine plătită nu mai este doar o perspectivă ameninţătoare venită din partea sindicatelor. După diminuarea lefurilor, survenită în vara acestui an, au apărut şi primele cazuri de oameni ai legii din Suceava are au ales să plece din sistem, sistem care brusc nu mai oferă locul de muncă sigur şi bine plătit din trecut. Cei mai mulţi lucrează acum în străinătate, unii în construcţii ori chiar în spălătorii auto.
Conform cifrelor oficiale, de la începutul acestui an, şapte angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, cinci ai Jandarmeriei Suceava şi trei ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi-au încetat raporturile de muncă. Este vorba de poliţişti sau jandarmi care au plecat din sistem la cerere, iar în marea majoritatea a cazurilor, dacă nu în toate, ei au ales să plece spre un loc de muncă mai bine plătit. Cele mai multe plecări au fost spre finele verii acestui an, în perioada când tăierile din salariul de bază şi din sporuri au început să se resimtă, iar un contract de muncă în străinătate era mai uşor de obţinut.
Creditele îi aduc în pragul disperării
Marea problemă printre oamenii în uniformă este că foarte mulţi s-au angajat în credite mari, în condiţiile în care acum un an sau doi perspectiva micşorării salariilor în structurile Ministerului de Interne părea o glumă proastă.
„Sunt mulţi colegi care şi-au făcut credite acum câţiva ani pe măsura salariilor de atunci, au şi soţiile tot în sistemul bugetar şi după reducerile de venit au ajuns în pragul disperării, nu mai pot să-şi întreţină copiii. Cunosc cazuri concrete în care colegi de-ai mei s-au mutat cu familiile la părinţi şi au dat apartamentul luat cu credit în chirie, pentru a face faţă la rată”, spune Vasile Anton, liderul Biroului Teritorial Suceava al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, structură care are în jur de 1.200 de membri în judeţ.
Cu o singură excepţie, cei plecaţi din Poliţie, precizează liderul de sindicat, au ales calea unui loc de muncă în străinătate. Dintre cei plecaţi peste hotare, un ofiţer mai norocos s-a angajat la un cabinet psihologic, în timp ce alţii sunt angajaţi în construcţii ori, într-un caz, la o spălătorie auto.
Cât mai câştigă acum un agent de poliţie
Pentru a avea o dimensiune clară asupra situaţiei trebuie spus că pe lângă diminuarea cu 25% a salariului, Guvernul a tăiat şi 25% din sporurile oamenilor legii, de la norma de hrană şi până la banii pentru chirii, asta în condiţiile în care există o serie de sporuri care nu numai că sunt diminuate, dar nici nu au mai fost achitate de câteva luni de zile. În aceste condiţii, un subofiţer de poliţie tânăr abia mai câştigă 1.100-1.200 de lei cu toate sporurile, în timp ce media de câştig a agenţilor ajunge la aproximativ 1.400 de lei, faţă de 2.000-2.500 de lei, cât era câştigul înainte de tăierile dispuse de Guvernul Boc. Din punctul de vedere al majorităţii poliţiştilor, astfel de câştiguri sunt incompatibile cu o astfel de meserie, riscantă şi care, mai ales în cazul posturilor comunale, înseamnă o disponibilitate de aproape 24 de ore din 24.
Mulţi alţi poliţişti, pe picior de plecare
Dintre poliţiştii plecaţi din sistem până acum, liderul de sindicat aminteşte de doi colegi care lucrau la Grupa Pirotehnică, de unul de la Serviciul Rutier, în timp ce într-un alt caz este vorba de un fost angajat al Poliţiei oraşului Siret.
Liderul de sindicat avertizează că aceste plecări sunt doar începutul.
„Foarte mulţi colegi au gândul de a pleca în străinătate, cei mai mulţi caută posibilităţi de a-şi putea lua concedii fără plată şi a pleca o perioadă, însă legea nu le permite acest lucru. Avem şi colegi care au intrat în concediu de paternitate şi se gândesc la soluţii. Din punctul meu de vedere, dacă lucrurile nu se schimbă în bine, vor fi mult mai multe plecări, iar cei care părăsesc sistemul sunt în general oameni buni, capabili, care se descurcă în orice domeniu. În acest ritm, eficienţa poliţiei va scădea”, spune Anton.
Faptul că mulţi poliţişti sunt pe picior de plecare este confirmat şi de şefii de structuri.
„Avem doi colegi de la posturile comunale, o tânără şi un ajutor de şef de post care spun că nu mai pot face faţă situaţiei financiare, au de plătit şi chirii mari şi banii pur şi simplu nu le mai ajung Deocamdată au ales să mai rămână până la sfârşitul anului, însă nu ştiu ce se va întâmpla în 2011”, spune comisarul-şef Constantin Alistar, adjunctului şefului Poliţiei municipiului Rădăuţi.
Perspectivele de revenire la vechile salarii, aproape inexistente
Pentru poliţişti, perspectivele privind salariile nu sunt foarte roz.
„Promisiuni au fost doar după proteste şi mitinguri. La scurt timp după acestea, toate căile de comunicare cu sindicatele au fost închise. Ni se spune că nu sunt bani şi atât”, arată Vasile Anton. El spune că după deja celebrele proteste în stradă ale poliţiştilor, logistica s-a mai îmbunătăţit, criza de carburant pentru maşinile de serviciu, de exemplu dispărând, însă la venituri nu există deloc îmbunătăţiri, din contră, sporurile restante se tot adună.
O mare problemă este şi cu oamenii legii aflaţi în prag de pensionare. Cu salariile diminuate cu 25%, aceştia vor avea automat şi pensii mai mici decât colegii care au avut norocul să se pensioneze înainte de reducerile de salariu.
(15 dec 2010, 11:16:30