O fabrică ilegală de ţigări a fost descoperită ieri dimineaţă într-un depozit din cartierul sucevean Iţcani. Alături de utilajul de producere şi ambalare de ţigări, la percheziţie s-au găsit şi 5,5 tone de tutun. Potrivit surselor apropiate anchetei, fabrica de la Suceava a funcţionat la Galaţi în cursul anului 2009, iar ulterior, pe fondul unor neînţelegeri între membrii grupării, a fost mutată în localitatea Preuţeşti, judeţul Neamţ, iar la sfârşitul anului trecut a ajuns la Iţcani. După câte se pare, „manufactura” nu a produs ţigări pe parcursul şederii la Suceava, dar cei care o aveau în administrare urmau să se „lanseze” în forţă pe piaţă.
Depozitul unde se afla utilajul destinat producerii ţigărilor de contrabandă aparţine unui bărbat în vârstă de 74 de ani. Acesta se numeşte Mircea Lăzăreanu, iar procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti au decis să-l ducă la audieri. Alături de Lăzăreanu, la Bucureşti a ajuns şi un alt sucevean, Gheorghe Catargiu, anchetatorii urmând să ia o decizie în ceea ce-i priveşte pe cei doi în cursul serii trecute.
Şi alte fabrici clandestine prin ţară
Fabrica descoperită la Suceava nu era singulară. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au ajuns la concluzia că gruparea era formată din 36 de persoane, cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, şi se specializase în contrabanda cu produse accizabile cu tutun prin eludarea taxelor datorate bugetului de stat.
În acest sens au fost introduse în România utilaje pentru fabricarea şi ambalarea ţigărilor, materie primă şi materiale aferente procesului de producţie, iar o parte din aceste „manufacturi” au şi funcţionat aproape doi ani.
În perioada ianuarie 2009 - decembrie 2010, patru dintre liniile de producere şi ambalare ţigarete introduse în România au fost amplasate în vederea demarării producţiei clandestine, în afara unui antrepozit fiscal, în următoarele locaţii: localitatea Titu - judeţul Dîmboviţa, localitatea Tulgheş - Hargita, Horezu - Vâlcea şi Preoţeşti - Neamţ, aceasta din urmă fiind mutată ulterior de către membrii grupării în municipiul Suceava.
46 de percheziţii şi 30 de persoane duse la audieri
Ieri, au fost efectuate 46 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Vâlcea, Bacău, Vaslui, Alba, Harghita, Ilfov, Galaţi, Iaşi, ocazie cu care au fost ridicate cinci utilaje de producere şi ambalare ţigări (trei de la Harghita şi două de la Suceava), o linie completă de producţie ţigări (Vâlcea), cantitatea de 15 tone tutun, saci conţinând ţigări Plugaru, 264.000 ţigări Doina, 650.000 de timbre, blanchete, filtre, o factură de import linie de fabricaţie ţigări şi o ştampila având impresiunea Vama Iaşi.
În urma acţiunii procurorilor DIICOT, trei fabrici clandestine de producere şi ambalare a ţigărilor contrafăcute au fost închise. Anterior, în 6 octombrie 2010, fabrica clandestină de la Titu a fost închisă, ocazie cu care s-au găsit o instalaţie de producere şi ambalare ţigarete având pe flux tutun, cantitatea de aproximativ cinci tone de tutun vrac, 25.256 pachete de ţigări marca Plugaru, hârtie pentru împachetat ţigări - 108.000 bucăţi, timbre de marcare fiscale inscripţionate Republica Moldova, o maşină manuală pentru tocat tutun. La sediul DIICOT au fost conduse 30 de persoane în vederea audierii.
Cu sprijinul serviciilor de informaţii
Pentru ca acţiunea de ieri să poată avea loc, anchetatorii au muncit luni de zile. În această perioadă au beneficiat şi de sprijinul celor de la SRI, DGIPI, Biroul de Combatere a Contrabandei din cadrul IPJ Suceava, dar şi al lucrătorilor de la BCCOA Suceava.