Un bărbat în vârstă de 34 ani, din Suceava, a ajuns în weekend la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce a băut antigel. Bărbatul, Florin P., s-a intoxicat accidental şi, cu toate că nu a ingerat decât o cantitate foarte mică, a fost internat direct la Reanimare, din cauza potenţialului toxic ridicat al acestei substanţe. Cazul este primul de acest gen din actualul sezon.
„A confundat sticlele. Şi-a dat seama după prima înghiţitură şi a venit imediat la spital”, a arătat purtătorul de cuvânt al celei mai mari unităţi sanitare sucevene, dr. Tiberiu Brădăţan. Medicul a adăugat că starea pacientului este momentan bună, mai ales că acesta s-a prezentat la spital în timp util, însă a adăugat că bărbatul este supravegheat îndeaproape deoarece există oricând riscul unor complicaţii.
Alcoolul, antidotul antigelului
El a explicat că bolnavul a beneficiat într-o primă fază de tratamentul standard, respectiv administrarea de alcool, care acţionează ca un antidot, însă în astfel de situaţii evoluţia este lentă şi imprevizibilă. „Există riscul de insuficienţă renală, hepatică şi multiorganică”, a spus dr. Tiberiu Brădăţan.
În perioada rece creşte numărul persoanelor intoxicate cu antigel, acest tip de intoxicaţie reprezentând cel mai grav accident domestic. Potrivit medicilor, substanţa folosită pentru a preveni îngheţarea apei în radiatoarele automobilelor conţine etilen-glicol, care este foarte toxic. Ingerat, acesta provoacă insuficienţă renală sau hepatică, fiind suficienţi şi 40-50 de mililitri pentru ca intoxicaţia să se producă. Antidotul antigelului este alcoolul, iar doctorii recomandă ca imediat după ce s-a ingerat această substanţă să se bea tărie. Totuşi, prezentarea la medic este obligatorie pentru evaluarea consecinţelor intoxicaţiei.