Noile criterii de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului au devenit oficiale de la mijlocul săptămânii trecute, când Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care oferă părinţilor două variante de accesare a ajutorului financiar oferit de stat pentru creşterea bebeluşilor.
După cum a precizat Mirela Florea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Suceava, în judeţ există în prezent un număr total de 5.845 de beneficiari de indemnizaţii. 4281 dintre aceştia beneficiază de ajutorul financiar minim, de 600 de lei, în timp ce 1.480 au indemnizaţii mai mari, funcţie de venit, până la plafonul maxim de 3.400 de lei. Din totalul beneficiarilor, 84 sunt din categoria celor care cresc copii cu handicap.
Noile prevederi legale se referă la părinţii copiilor care se vor naşte începând cu 1 ianuarie 2011, pentru cei născuţi în acest an urmând a se aplica legislaţia care prevedere stabilirea indemnizaţiei la nivelul de 75% din media veniturilor realizate de părinte în anul anterior naşterii copilului, dar nu mai puţin de 600 lei şi nici mai mult de 3.400 lei.
Ce opţiuni au părinţii
Prima variantă se referă la părinţii care vor alege să rămână în concediu de maternitate doar până când copilul împlineşte vârsta de un an. Conform Ordonanţei de Urgenţă, în primul an părintele va primi exact acelaşi ajutor ca şi cel acordat acum, adică 75% din media veniturilor. Apoi, după ce se întoarce la activitatea profesională, până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, părintele va beneficia de un stimulent de inserţie pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei. În situaţia în care acesta nu se angajează, după un an de zile, va intra în concediu fără plată.
A doua variantă este destinată părinţilor care vor să rămână în continuare acasă, pentru a-şi creşte copiii, până la doi ani. Aceşti beneficiari vor primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
Pentru copilul cu handicap, părintele care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute de lege va beneficia de concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea de către acesta a vârstei de trei ani, iar indemnizaţia aferentă se va acorda în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei
În cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizează, oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani.
Măsuri suplimentare de ajutor pentru părinţi
Există şi o serie de măsuri suplimentare de ajutor, conform noii Ordonanţe. Este vorba de suplimentarea cuantumului indemnizaţiei cu suma de 600 de lei începând cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple şi de suplimentarea indemnizaţiei, tot cu 600 de lei, pentru naşterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
De asemenea, Guvernul va suporta în toată această perioadă plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, iar perioada de concediu se va asimila la sistemul asigurărilor de sănătate, în sistemul asigurărilor sociale şi al asigurărilor pentru şomaj. Logic şi firesc, perioada indemnizaţiei constituie vechime în muncă şi în serviciu.
La nivel naţional, potrivit estimărilor Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificări vor fi de 100 de milioane de lei în 2011 şi de aproximativ 500 de milioane de lei în 2012.
Conform Legii, atât mamele cât şi taţii pot opta să intre în concediu pentru creşterea copilului, funcţie de calculele pe care şi le face fiecare familie în parte.
(13 dec 2010, 11:29:16
Sunt în graţii băsesciene
Dar să’ţi urăşti(chiar)militarii
Asta cum o fi...o fi,,de bine’’?
Ura din cap până’n picioare
Îi caracterizează,îi motivează
Dar...de ce nu’nţeleg ăştea,oare
Că’i nociv ce ei promovează ?
Cât te poate înndobitoci
Apartenenţa la...ce’i acolo,partid?
Se mint singuri,între ei şi ne mint în draci
Iar rezultatul nu poate fi decât : VID
O mare abureală’ntr-un pustiu intelectual
Nici ei nu cred,îi umflă râsu’
Scriu pe cer într’un haos general
,,să trăiţi bine’’!!! (c’aşa a zis Dânsu’ )