Au încheiat unul după altul contracte pentru mii de uniforme şcolare, fără a verifica dacă societatea pe care au ales-o prezintă vreo garanţie. Cam aceasta este concluzia care se poate trage în privinţa imensului scandal izbucnit în mai multe şcoli importante din judeţul Suceava după ce părinţii a mii de elevi au achitat sume în avans pentru uniforme şcolare, iar acestea nu au mai ajuns la copii, ori, dacă au ajuns, sunt de calitate foarte proastă.
După cum am relatat pe larg în ediţia din weekend a ziarului nostru, firma implicată în acest scandal se numeşte SC Wuniforms Company SRL şi îşi are sediul în satul 1 Decembrie, comuna Banca, judeţul Vaslui. Printre şcolile care au semnat contracte cu această firmă se numără Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi şi Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret.
Reţeta firmei a fost simplă. Reprezentanţii acesteia au mers în şcoli la serbări sau momente aniversare şi au prezentat mai multe uniforme de o calitate foarte bună şi la un preţ avantajos. Cu uniforme donate pentru cazuri sociale şi alte facilităţi de acest gen, reprezentanţii SC Wuniforms Company SRL au câştigat încrederea clienţilor şi au încheiat contract după contract. S-au încheiat convenţii cu comitetele de părinţi, convenţii girate de directorii şcolilor, s-au plătit sume în avans pentru uniforme, de la fiecare elev s-au luat măsurători pentru vestimentaţie, după care, odată cu debutul anului şcolar, reprezentanţii firmei cu sediul în Vaslui nu au mai putut fi contactaţi.
Uniforme proaste trimise cu întârziere sau deloc
În cazul unor licee, uniformele au fost trimise cu mare întârziere. Nu întârzierea a fost însă principala problemă, ci calitatea acestora. Conform directorului Colegiului „Ştefan cel Mare” Suceava, Dan Popescu, uniformele pe care le-au primit elevii din şcoala sa nu sunt pe mărimile solicitate de aceştia şi, în plus, calitatea acestora este mult inferioară celei prezentate iniţial.
În cazul Colegiului „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, comanda a şi fost refuzată, mai ales că reprezentanţii firmei nici nu au venit să facă retuşurile necesare, aşa cum s-au angajat iniţial, inclusiv prin contract.
„Ştiam deja de la domnul director Popescu (n.r. directorul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”) că uniformele pe care le trimit ei sunt foarte proaste, aşa că am refuzat să preluăm comanda. I-am spus patronului să-mi trimită mai întâi câteva uniforme, pentru a vedea dacă au criteriul necesar de calitate. Au trimis două... parcă erau cusute de babe chioare, erau încreţite, extrem de proaste”, a relatat directorul colegiului, Marian Olaru.
La alte unităţi de învăţământ, Liceul cu Program Sportiv Suceava ori Colegiul „Laţcu Vodă”, uniformele, după cum au precizat directorii şcolilor, nu au ajuns nici până astăzi, iar reprezentanţii firmei nu pot fi contactaţi pe nici o cale.
Sediul firmei, în casa tatălui patronului
Poliţia municipiului Rădăuţi are înregistrate două plângeri împotriva firmei Wuniforms Company, una de la conducerea Colegiului Hurmuzachi şi una de la conducerea Şcolii Generale Nr. 2 Rădăuţi, de unde s-au făcut, de asemenea, comenzi spre firma cu sediul în Vaslui.
Lucrătorii de la Biroul de Investigare a Fraudelor au deschis un dosar penal şi au demarat cercetări, deocamdată fără a fi începută urmărirea penală.
Anchetatorii au stabilit că sediul firmei este în casa tatălui administratorului, în satul 1 Decembrie, însă acolo nu se desfăşoară nici o activitate comercială.
Poliţiştii au găsit şase maşini de cusut
Comisarul-şef Eugen Rotaru, şeful Poliţiei municipiului Rădăuţi, a precizat că singurul punct de lucru identificat al societăţii este în municipiul Suceava, într-un atelier mic în care se găsesc şase maşini de cusut. Atât şi nimic mai mult.
Surse judiciare mărturisesc că cercetarea va fi anevoioasă, în condiţiile care societatea există şi are ca activitate comercială confecţionarea de uniforme, astfel că nu poate fi demarată cercetarea penală pentru infracţiunea de înşelăciune, ci pentru nerespectarea clauzelor din contractele comerciale încheiate cu şcolile, condiţii în care prejudiciul este greu de recuperat.
La Colegiul Hurmuzachi sumele date de părinţi în contul avansului se cifrează la 24.600 de lei, în timp ce la Colegiul Economic din Suceava se vorbeşte de un prejudiciu de patru ori mai mare, existând în jur de o mie de comenzi.
Deranjant în tot acest scandal este că nimeni nu a sesizat din timp că societatea cu care s-a încheiat contractul nu prezintă garanţii pentru a-şi onora obligaţiile.
Reprezentanţii Wuniforms Company nu au putut fi contactaţi de reporterii Monitorul de Suceava, în vederea exprimării unui punct de vedere.
(13 dec 2010, 14:17:10