Peisaje pline de un farmec aparte, al naturii sălbatice, al aşezărilor umane din locuri pitoreşti, al fenomenelor naturale care creează momente şi imagini unice – răsăritul şi apusul de soare, ceaţa care învăluie totul în mister, sau fenomene provocate de om, precum vălătucii de fum din fosta zona industrială a Sucevei, acestea sunt fotografiile care pot fi admirate timp de o săptămână, până pe 17 decembrie, la Clubul Artelor Vizuale din Shopping City Suceava.
Expoziţia de fotografie “Peisaj Digital”, realizată de Mircea Petrariu, la 30 de ani de la prima sa fotografie, făcută la 13 ani, cu vestitul Smena 8 M, pe vremea când camerele foto nici nu se fabricau încă în România, reprezintă o selecţie de 43 de lucrări din perioada digitală a autorului. Acestea aduc în prim plan peisaje montane, lacustre, marine, vulcani noroioşi, păduri seculare, ipostaze din mediul rural sau urban, surprinse în toate anotimpurile.
“Am încercat să surprind acele clipe efemere când soarele apune după linia orizontului, ori când se iveşte de după un munte, când se lasă ceaţa şi când, în numai câteva minute, întregul peisaj se schimbă, în funcţie de lumini şi umbre. Fotografia e pasiunea mea de-o viaţă, aşa îmi încarc eu bateriile înainte de o zi de lucru sau mă relaxez după o zi grea”, mărturiseşte Mircea Petrariu, care, la vernisajul expoziţiei, a avut parte de o surpriză de proporţii.
Surpriza, pregătită de un cunoscut artist fotograf al Sucevei, Ştefan Petrescu, membru al Clubului Artelor Vizuale din Shopping City Suceava, a fost prezenţa preşedintelui Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Ştefan Toth.
Acesta l-a felicitat pentru lucrările expuse şi l-a invitat să facă parte din AAFR, cea mai selectivă asociaţie de acest gen din ţară, din care fac parte doar vreo 300 de persoane, care şi-au dovedit valoarea de artişti fotografi de-a lungul timpului.
Mircea Petrariu, care a sprijinit din plin înfiinţarea Clubului Artelor Vizuale, şi-a exprimat dorinţa ca prin expoziţii şi cursurile organizate, să ofere tinerilor posibilitatea de a îndrăgi şi a învăţa să stăpânească arta fotografiei, ceea ce le va da posibilitatea de a privi lumea altfel, deschizându-le noi orizonturi, atât profesionale, cât şi cognitive.