Încă de când ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană, pe hârtie, nici un porc nu mai poate fi sacrificat prin înjunghiere, aşa cum o „cere” tradiţia de la noi. Sunt prevăzute şi amenzi pentru acest mod de sacrificare considerat inuman, însă, cel puţin în judeţul nostru, asomatoarele sau pistoalele, cum sunt denumite popular, nu au fost folosite decât în abatoare. Abia acum se fac primii paşi pentru schimbarea lucrurilor, paşi pe care îi vor face medicii veterinari.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a achiziţionat recent opt pistoale pentru sacrificarea porcilor, armele cu glonţ captiv urmând a fi distribuite în zilele următoare medicilor zonali de liberă practică din judeţ. Bineînţeles, cu acestea se va putea sacrifica un număr redus din totalul porcilor ce vor ajunge în acest an pe masa de Crăciun, însă se speră ca acţiunea să fie doar un prim pas în obişnuirea oamenilor cu acest mod de sacrificare.
Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a ţinut să lămurească din capul locului că medicii veterinari nu au obligaţia de a sacrifica animale, ci fac acest lucru doar pentru ca oamenii să se convingă de avantajele asomării.
„Întrucât în ultimii ani nu s-a mişcat nimic pe această linie, am adus aceste opt asomatoare şi, funcţie de solicitări, am putea să mai achiziţionăm. Ideea este să le arătăm oamenilor care sunt avantajele acestora şi apoi măcar unul din fiecare sat să-şi cumpere un astfel de asomator”, a explicat Dulgheru.
Cum funcţionează asomatoarele şi ce avantaje prezintă
Pistoalele pentru sacrificarea porcilor au un principiu foarte simplu de funcţionare. Sunt apropiate de fruntea animalului şi, după declanşare, o capsă de opt milimetri pătrunde în cutia craniană, omorându-l instantaneu. Prin acest mod de sacrificare, explică sanitar-veterinarii, nu numai că se respectă legislaţia în vigoare, dar nu este nevoie de mai mulţi oameni care să ţină porcul, iar carnea animalului omorât instantaneu este mai fragedă.
„Chiar dacă Directiva UE prevede clar că în nici un stat membru nu se sacrifică animale decât cu asomator, trebuie să admitem că în România reală lucrurile stau puţin altfel şi cred că oamenii pot renunţa la cuţit doar dându-şi seama de avantajele asomatorului”, a spus directorul DSVSA. Altfel spus, gospodarii care îşi vor înjunghia şi în acest an porcii, în bătătură, nu prea au cum fi constrânşi să renunţe la acest mod de sacrificare. Cei care vor apela la medicii veterinari cu pistoale vor trebui să scoată din buzunar 20-25 de lei, pentru scarificarea unui animal.
Pistoalele s-au ieftinit şi nu mai necesită aviz de la Poliţie
Mai trebuie spus că preţul acestor asomatoare a scăzut foarte mult faţă de acum doi-trei ani, când pentru achiziţionarea unuia era nevoie de câteva sute de euro bune. Sunt asomatoare ale căror preţuri pleacă de la 800-1.000 de lei, cu tot cu un set de 150 de capse, cum este cazul celor achiziţionate de Direcţia Sanitar Veterinară.
Mai mult, acum nu mai trebuie avize de la Serviciul de Arme şi Substanţe Toxice din cadrul Poliţiei, proprietarul având doar obligaţia de a declara că a cumpărat un astfel de produs.
( 9 dec 2010, 19:25:08