Sucevenii care vor achiziţiona în următoarea perioadă carne pentru sărbători sunt avertizaţi să nu cumpere decât marfă din puncte autorizate sanitar-veterinar, în caz contrar existând un risc ridicat să consume carne infestată cu trichină şi să-şi pună vieţile în pericol.
Anunţul a fost făcut de doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a arătat că s-au înregistrat două recente cazuri de animale infestate cu trichină. Este vorba de un mistreţ vânat pe fondul de vânătoare din satul Botoş, comuna Ciocăneşti, şi de un cal care ajunsese la un abator, pentru sacrificare.
„În al doilea caz situaţia este mai delicată, verificăm tot lotul din care a făcut parte respectivul animal. După cum ştim, la noi în judeţ se mai comercializează ilegal carne de cal, de obicei în amestec cu alte feluri de carne, astfel că atrag atenţia celor care sunt amatori de carne ieftină, din portbagaj, de la comercianţi de ocazie, că îşi riscă viaţa”, a spus Dulgheru.
Pentru a nu risca să consume carne infestată, oamenii sunt sfătuiţi să se aprovizioneze doar din unităţile avizate sanitar-veterinar şi, chiar şi aşa, să solicite examenul trichineloscopic al animalului sacrificat. Aceste aspecte vor fi verificate în teren şi de inspectorii sanitar-veterinari, care au în următoarea perioadă un grafic de controale foarte încărcat, ce urmăreşte verificarea riguroasă a tuturor unităţilor din judeţ.
De asemenea, crescătorii care îşi sacrifică porcii în gospodării sunt sfătuiţi să nu consume carnea până când nu fac un examen trichineloscopic, medicii veterinari urmând a lucra şi sâmbăta, pentru a fi la dispoziţia cetăţenilor.
Pe de altă parte, având în vedere antecedentele din anii precedenţi, şeful DSVSA a transmis un avertisment şi către proprietarii de pensiuni şi restaurante. Aceştia sunt obligaţi să pună pe mesele clienţilor doar carne provenită de la animale sacrificate în abator, „tradiţia” sacrificării porcului în dosul pensiunii fiind total interzisă.
( 9 dec 2010, 21:39:27
deobicei nu cumpar salam dar sa mi se spuna ca totusi se face din carne de cal, atunci imi curat intestinele instantaneu.
P.S.: la preturile practicate nu se merita