Consiliul Judeţean Suceava are din ce în ce mai multe dificultăţi în colectarea banilor datoraţi de firme sau persoane fizice pentru utilizarea zonei drumurilor judeţene, precum şi sumele din amenzi date transportatorilor pentru depăşirea greutăţii pe osie. În mod obişnuit, conform contractelor în derulare, din taxa de utilizare a zonei drumurilor judeţene CJ Suceava ar trebui să încaseze anual peste 20 de miliarde de lei vechi, dar nu reuşeşte să colecteze decât 15-20 de miliarde.
Pentru „taxa de drum” şi amenzi la cântar administraţia judeţeană are 109 procese, dintre care 14 deschise în 2010 şi 95 care vin din anii precedenţi. În 19 procese CJ a reuşit să recupereze banii, dar din 90 mai are de încasat şase miliarde de lei vechi. Procesul este dificil, deoarece aproape toţi cei 90 de datornici au conturile goale şi nici nu pot fi executaţi silit.
Situaţia este similară şi în cazul persoanelor fizice. De exemplu, în anul 2000, un bărbat din Şcheia, tată a opt copii la acea vreme, a spart drumul judeţean, fără acordul CJ, pentru a-şi racorda locuinţa la conducta de canalizare a comunei. Dat în judecată de administraţia judeţeană, bărbatul a fost obligat de instanţă, după cinci ani de procese, să plătească zece milioane de lei vechi. Deoarece nu a plătit, instituţia a apelat la un executor judecătoresc, cu care a mers după bani.
„Ne-a spus că nu are bani, că pentru zece milioane de lei datorie ne dă un copil, din cei opt pe care îi avea atunci. Acum are zece copii. Singurul bun de valoare aproximativă cu ceea ce avea de achitat era o pianină, dar ce să facem cu pianina, cui să o vindem, ca să recuperăm cele zece milioane? Nu a fost executat nici în ziua de astăzi”, ne-a spus unul dintre funcţionarii care cunoaşte cazul.
Nici amenzile, nici taxele nu sunt plătite de bunăvoie. Pentru jumătate din sumele de recuperat sunt procese în instanţă, iar pentru cealaltă jumătate sunt executări silite.
Aproape toţi datornicii care ar trebui executaţi silit au conturile goale
La 1 decembrie a.c., Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri din cadrul CJ avea pe rolul instanţelor de judecată 95 de procese reprezentând plângeri contravenţionale, cu o valoare de 510 mii lei. La acestea se adaugă cele 14 procese, pentru 178 de mii de lei, pentru plângerile aferente proceselor verbale de contravenţie încheiate în acest an. Până la sfârşitul lunii noiembrie, CJ a reuşit să încaseze 88.381 lei şi mai are de încasat 600.226 lei din 90 de procese pe rol. Din acest debit, pentru 141 de mii lei au fost depuse declaraţii de creanţă în dosare privind procedura insolvenţei, respectiv 12 dosare.
Pentru „taxa de drum”, CJ are 50 de procese pentru suma de 110.000 lei, din care a încasat aproape 20.000 de lei, care înseamnă 30 de debite. O sumă importantă, respectiv 55.375 lei, are de încasat de la CCC Blue Telecom SA Galaţi, dar firma este în reorganizare judiciară şi CJ a depus declaraţie de creanţă. „Taxa de drum” o plătesc firmele de cablu, cei cu benzinării, chioşcuri, parcări, cei care amplasează panouri publicitare în zona drumurilor judeţene.
( 8 dec 2010, 11:23:22