Ceea ce nu au reuşit comuniştii sub ameninţarea kalaşnikoavelor ruseşti şi a presiunilor de orice natură, au realizat o parte dintre dascălii suceveni de bună-voie. Printr-o ridicare de mână, profesorii şi învăţătorii mai multor şcoli din judeţ au dovedit că ateismul dictat de la nivel înalt înainte de 1989 era floare la ureche faţă de ceea ce se petrece acum.
Din dorinţa de a-şi lungi vacanţa de iarnă, într-o serie de unităţi de învăţământ s-a votat ca în Ajunul Crăciunului să se ţină orele de curs. Justificările celor care conduc şcolile respective sunt dintre cele mai diverse, dar nici unul dintre cei chestionaţi pe această temă nu spune că s-a gândit că ar fi fost posibilă recuperarea unor ore în anumite zile de sâmbătă.
Decizia de a-i chema la cursuri pe elevi în Ajunul Crăciunului a stârnit indignarea reprezentanţilor Bisericii. Preotul Mihai Hostiuc, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a luat foc când a aflat acest amănunt.
„Dacă nu au nici un Dumnezeu, mă mir de ce nu-i cheamă pe elevi la şcoală şi în ziua de Crăciun sau în noaptea de Anul Nou. Pe mine nu m-a întrebat nimic şi nici nu le-am dat vreun sfat. E responsabilitatea celor care au luat decizia, dar eu am să propun să fie controlaţi, să vedem dacă în Ajunul Crăciunului, după-amiaza, mai este cineva la şcoală, dacă se face şcoală într-adevăr sau doar pe hârtie. Crăciunul este o mare sărbătoare creştină şi ar trebui respectată de toată lumea”, a mărturisit preotul Mihai Hostiuc.
La Stulpicani, elevii de clasa a II-a au ore după-amiaza
Şcoala din Stulpicani, acolo unde învaţă aproximativ 500 de elevi, este unul dintre locurile unde s-a luat decizia de a prelungi cursurile până pe data de 24 decembrie. Directorul Nicolae Neagu a arătat că sunt şi clase care vin la şcoală după-amiaza.
„Este vorba de două clase de a doua, care încep cursurile la ora 12.00 şi termină în jurul orei 16.00. Decizia de a face ore în acea zi s-a luat de către Consiliul de Administraţie şi toată lumea a fost de acord”, a spus directorul Şcolii din Stulpicani.
Abia după discuţia cu ziariştii de la „Monitorul de Suceava”, Nicolae Neagu a realizat că elevii ar trebui să plece cu colinda direct de la şcoală, cel puţin cei din schimbul de după-amiază. Directorul unităţii de învăţământ din Stulpicani a recunoscut că decizia de a-i aduce pe elevi la cursuri în Ajunul Crăciunului nu este cea mai fericită şi că în cei 61 de ani de viaţă ai săi nu a mai trecut pe la şcoală în ziua de 24 decembrie.
Nu s-au gândit că pot recupera orele în zilele de sâmbătă
Şi în oraşul Frasin elevii vor fi nevoiţi să meargă cu colindul direct de pe băncile şcolilor. Dacă în Frasin nu se învaţă nici pe 23 şi nici pe 24 decembrie, în şcolile din Bucşoaia, Doroteia şi Plutoniţa cei peste 400 de elevi au fost chemaţi la ore. Simion Slevoacă, fost inspector general adjunct al IŞJ Suceava şi actualmente director al Şcolii Bucşoaia, recunoaşte că el şi colegii săi au solicitat să vină la ore în Ajunul Crăciunului.
„Ne-am consultat mai multe şcoli pe această temă şi, având în vedere ce s-a întâmplat anii trecuţi, când în zilele de 5 şi 6 ianuarie, de Bobotează, clasele au fost aproape goale, am decis să avem cursuri şi pe 24 decembrie, iar vacanţa să se prelungească până pe 10 ianuarie 2011”, a explicat Slevoacă.
Întrebat de ce nu a optat pentru recuperarea zilelor de şcoală de la începutului anului viitor în anumite zile de sâmbătă, directorul Şcolii Bucşoaia a precizat că nu s-a gândit la aşa ceva.
„Nu-i rea soluţia să venim sâmbăta la şcoală. Joi vom avea o şedinţă a Consiliului de Administraţie şi este posibil să adoptăm şi noi această măsură”, a completat Simion Slevoacă.
Comuniştii dădeau vacanţă pe 22 decembrie
Deciziile de a-i aduce pe elevi la ore în anumite zile sunt punctuale şi depind doar de Consiliile de Administraţie ale acelor unităţi de învăţământ. Pentru unii dascăli, spiritul Crăciunului şi toate tradiţiile legate de această mare sărbătoare a ortodoxismului nu au avut nici o relevanţă. Alţii, s-au gândit mai atent la acest aspect. La Mălini, de exemplu, se va merge la ore în această sâmbătă şi în cea de pe 18 decembrie, astfel încât elevii să poată sta acasă până pe 10 ianuarie 2011.
În perioada comunistă, cel puţin în ultima parte, anul de învăţământ era structurat pe trei trimestre. Primul dintre acestea se termina pe 22 decembrie, iar vacanţa de iarnă dura trei săptămâni. Cu alte cuvinte, chiar dacă nu recunoşteau Crăciunul, comuniştii nici nu l-au carotat, cel puţin pe linie de învăţământ.
( 8 dec 2010, 11:26:54
Cu respect sincer pentru o buna parte din dascalii mei, pe care si acum ii apreciez pentru felul lor de a fi si pentru ce au facut pentru mine, dar cea mai mare parte din breasla aceasta sunt niste RETARDATI SOCIAL SI MINTAL, sau si mai rau, niste sfertodocti cu pretentie de formatori de educatie si caractere.
Sa va aduca Mosul dragi profesori, un C * C * T mare sub pomul de iarna, si sa il mancati sanatosi impreuna cu cei dragi!
P.S. Bravo Domnule profesor Hostiuc, ca aveti sangele sa ii trageti de urechi pe "constinciosii dascali" !