Locuitorii blocurilor în care nu sunt montate repartitoare martor, care dau o măsură a consumului de căldură de pe spaţiile comune, vor fi obligaţi să plătească un procent de 30 - 50% din căldura totală consumată în bloc, indiferent dacă sunt racordaţi la Termica sau au centrale proprii de apartament.
Mai mult, această măsură, impusă de un ordin al ANRSC, apărut în această toamnă, se va aplica şi în cazul blocurilor unde s-a făcut determinarea suprafeţelor echivalente termic, dar nu a fost montat acest repartitor martor la subsol, în uscător sau pe casa scării.
Problema a fost sesizată ieri primarului Ion Lungu de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, care au reclamat faptul că societăţile de repartitoare au împărţit 50% din consumul de căldură al lunilor octombrie şi noiembrie pe toţi locatarii dintr-o scară de bloc, chiar dacă acolo se cunoşteau toate suprafeţele echivalente termic şi se ştia cât la sută din consumul total se poate înregistra pe conductele, ţevile şi caloriferele de pe spaţiile comune.
În municipiul Suceava, procentul de montare a repartitoarelor martor pe spaţiile comune este de numai 46,6%, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate din suceveni sunt în situaţia de a accepta montarea acestor repartitoare sau de a plăti toţi, indiferent de sursa de căldură, 30% din consumul de căldură în sistem centralizat pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie, precum şi 50% din căldura consumată în bloc pentru lunile octombrie, noiembrie, martie şi aprilie.
Costul unui astfel de repartitor martor, care se montează pe spaţiile comune, este de 85 de lei, dar chiar şi aşa, multe blocuri din Suceava au refuzat montarea lor, pentru că nu vroiau să îl plătească.
Reprezentanţii firmelor de repartitoare spun că procentul de montare a repartitoarelor martor este atât de mic tocmai din cauza reticenţei populaţiei şi a asociaţiilor de proprietari, care nu vor să plătească cei 85 de lei ceruţi.
O altă piedică o reprezintă refuzul oamenilor de a le fi montate aceste repartitoare în apartamentele lor, acolo unde nu există altă opţiune.
Reprezentantul firmei Elsaco, Mugur Corlăţean, a explicat că s-a mers pe această variantă acolo unde nu sunt subsoluri tehnice la blocuri, unde subsolurile sunt inundate sau foarte umede şi unde nu se pot monta în siguranţă repartitoarele pe spaţiile comune, pentru că umezeala le-ar strica foarte repede şi tot oamenii ar trebui să plătească înlocuirea lor.
O altă problemă discutată în şedinţa de ieri cu asociaţiile a fost cea a cazurilor în care tot consumul de căldură înregistrat pe unele scări de bloc a fost împărţit între toţi locatarii, pentru că cei care aveau repartitoare montate nu au deschis deloc caloriferele, au avut înregistrat consum 0, iar singurul consum de căldură a fost cel de pe ţevile comune.
( 8 dec 2010, 16:31:59
Cind va fi prea cald cei de la punctele termice sa regleze caldura din apartamente.
M-am saturat sa vina fel de fel de indivizi prin casa, chipurile sa citeasca repartitoarele.
Cosumam tot mai putin si platim din ce in ce mai mult!
Jos cu mafia !